Laboratorul reuneşte liniile de vârf ale tehnicii de capturare a mişcării, existente la ora actuală, fiind primul Laborator din România dedicat studiului interacţiunii între corpuri fizice şi corpuri virtuale şi implicit între corpul uman şi computer.

Laboratorul de Interacţiune Digitală este situat la parterul clădirii, cu o suprafață de 300 mp, și dispune de următoarele dotări:

– sistem de proiecție imersiv 3D tip CAVE pe patru ecrane

Proiectoarele achiziţionate reprezintă standardul cinematografelor digitale, dar nu există în cadrul instituţiilor de cercetare inovativă, cerinţele din caietul de sarcini fiind pentru performanţele maxime ale momentului. Sisteme similare de proiecţie imersivă stereoscopică există în România la Cluj şi Iaşi, în versiune redusă (adică pe h=3 m) şi achiziţionate ca pachet furnizat complet “la cheie”. Sistemul format în cadrul CINETic estre unul care poate fi replicat şi utilizat în locaţii diferite, aceasta constituind un alt element de unicitate al proiectului.

– 2 camere ALEXA ARRI SXT
– 1  cameră RED DRAGON
– un rig pentru filmare în regim 3D STEREOTEC MID SIZE
– două seturi obiective anamorfotice
– sistemul motion capture cu camere în spectrul near infra red
– motion control MODULA RIG ON TRACKS MR Mocco

 

Utilizarea motion capture în cadrul UNATC, unde există o secţie de Creaţie coregrafică, secţie de Actorie şi secţie de Animaţie Păpuşi reprezintă probabil un exemplu unic la nivel mondial, specialiştii în mişcare ai acestor Departamente putând contribui la generarea de conţinut sau la studii aplicate multidisciplinare.

 

Laboratorul dispune de un spațiu amenajat pentru realizarea de experiențe imersive de dimensiuni mici și un spațiu de captare a mișcării în regim de ecran verde și de motion capture.
În cadrul Laboratorului de Interacţiune Digitală se derulează programe de cercetare care studiază interacţiunea dintre corpul uman şi secvenţe filmate 3D în diverse spaţii (realitate cotidiană, spaţii amenajate special sau concepte virtuale sintetizate digital).

 

Direcţiile de cercetare ale Laboratorului de Interacţiune Digitală:
– tehnicile de generare a spaţiilor imersive virtuale
– captarea mişcării prin senzori
– tipuri de interacţiune între corpuri fizice şi corpuri virtuale
– interacţiunea om-computer prin interfeţe virtuale
– sisteme de realitate augmentată

 

Conceptul fundamental al Laboratorului de Interacţiune Digitală este acela al experienţei imersive. În cadrul proiectelor de cercetare se dezvoltă tehnici de lucru inovative cu echipamentele achiziţionate, dar şi proceduri de testare pentru experimente din diferite zone (psihologie aplicată, comunicare etc.)

 

Obiectivul Laboratorului este de a integra sub acest concept activitatea din toate laboratoarele CINETic, iar misiunea sa este de a modela experienţe centrate pe ţesătura de informaţii digitale care determină funcţionarea obiectelor şi expresia umană dincolo de apariţia lor fizică.
UNATC va putea dezvolta un nou program de Masterat Realitate Virtuală şi Augmentată şi un Masterat Art-Experience Design – internaţional. Teme de doctorat cu puternic caracter experimental pot fi acceptate în Şcoala Doctorală a UNATC sau în cotutelă. Teme de cercetare importante pot fi dezvoltate în colaborare cu doctoranzi şi cercetători în ştiinţele educaţiei şi comunicare socială, în colaborare cu Laboratorul de Dezvoltare Cognitivă şi Psihologie Aplicată prin experienţe imersive. Strategii educaţionale bazate pe imagine interactivă dedicate copiilor din medii defavorizate sau cu probleme de dezvoltare personală pot fi dezvoltate prin cercetare interdisciplinară.

 

 

JOIN OUR MAILING LIST

5

55

5

5

5

5

5