Laboratorul de interactiune digitala reuneste liniile de varf ale tehnicii de capturare a miscarii existente la ora actuala. Laboratorul de Interactiune Digitala va fi primul laborator din Romania dedicat studiului interactiunii intre corpuri fizice si corpuri virtuale si implicit intre corpul uman si computer.

In cadrul sau au fost achizitionate urmatoarele echipamente in valoare de peste 100.000 euro:
-sistem de proiecție imersiv 3D tip CAVE pe patru ecrane
Proiectoarele achizitionate reprezinta standardul cinematografelor digitale, dar nu exista in cadrul institutiilor de cercetare inovativa, cerintele din caietul de sarcini fiind pentru performantele maxime ale momentului. Sisteme similare de proiectie imersiva stereoscopica exista in Romania la Cluj si Iasi in versiune redusa (adica pe h=3 m) si achizitionate ca pachet furnizat complet “la cheie”. Sistemul format in cadrul CINETic va fi unul care va putea fi replicat si utilizat in locatii diferite, aceasta constituind un alt element de unicitate alt proiectului.

– 2 camere ALEXA ARRI SXT
– 1  cameră RED DRAGON
– un rig pentru filmare în regim 3D STEREOTEC MID SIZE
– două seturi obiective anamorfotice
– sistemul motion capture cu camere in spectrul near infra red

-motion control MODULA RIG ON TRACKS MR Mocco
. Utilizarea motion capture in cadrul UNATC, unde exista o sectie de creatie coregrafica, sectie de actorie si sectie de animatie papusi reprezinta probabil un exemplu unic la nivel mondial, specialistii in miscare ai acestor departamente putand contribui la generarea de continut sau la studii aplicate multidisciplinare

Laboratorul va avea ca spațiu principal de lucru spatiul de la parterul clădirii în suprafață de 300 mp unde se va amenaja un spațiu pentru realizarea de experiențe imersive de dimensiuni mici și un spațiu de captarea a mișcării în regim de ecran verde și de motion capture. La etajul 3 va fi spatiul de proiectare pentru activitatea desfasurata in cadrul laboratorului avand o suprafata de 200 mp de birouri si ateliere de mici dimensiuni.
In cadrul Laboratorului de Interactiune digitala se vor dezvolta programe de cercetare care studiaza interactiunea dintre corpul uman si secvente filmate 3D in diverse spatii (realitate cotidiana, spatii amenajate special sau concepte virtuale sintetizate digital).
Directiile de cercetare:
– tehnicile de generare de spatii imersive virtuale
– captarea miscarii prin senzori
– tipuri de interactiune intre corpuri fizice si corpuri virtuale
– intractiune om-computer prin interfete virtuale
– sisteme de realitate augmentata
Conceptul fundamental Laboratorului de Interactiune Digitala este al experientei imersive.
In cadrul proiectelor de cercetare se vor dezvolta tehnici de lucru inovative cu echipamentele achizitionate, dar si proceduri de testare pentru experimente din diferite zone (psihologie aplicata, comunicare etc.)
Obiectivul Laboratorului Interactiune digitala este de a integra sub acest concept activitatea din toate laboratoarele CINETic. Misiunea Laboratorului este de a modela experiente centrate pe tesatura de informatii digitale care determina functionarea obiectelor si expresia umana dincolo de aparitia lor fizica.
UNATC va putea dezvolta un nou program de masterat Realitate virtuala si augmentata si un masterat Art-Experience Design – international. Teme de doctorat cu puternic caracter experimental vor putea fi acceptate in Scoala doctorala a UNATC sau in co-tutela. Teme de cercetare importante vor putea fi dezvoltate in colaborare cu doctoranzi si cercetatori in stiintele educatiei si comunicare sociala, in colaborare cu Laboratorul de Dezvoltare cognitiva si Psihologie aplicata prin experiente imersive. Strategii educationale bazate pe imagine interactiva dedicate copiilor din medii defavorizate sau cu probleme de dezvoltare personala vor fi dezvoltate prin cercetare interdisciplinara.