Laboratorul va fi organizat intr-un spatiu de productie amenajat la subsolul cladirii, unde parcarea subterană va fi transformată în proporție de 80 la sută în atelier si ateliere de proiectare analogică și digitală, la etajul 1 al clădirii.
Laboratorul va fi dotat cu 2 echipamente state of the art de generare obiecte 3D care compun o linie tehnologica inovativa proprie care integreaza capacitati de proiectare analoga si computerizata.
În cadrul laboratorului se va genera computerizat decor de la stadiul de proiect pana la producerea suprafetelor de proiectie sau a obiectelor de decor cu posibilitatea de a le utiliza in spatiile Laboratorului de Interactiune Digitala sau in spatiile de spectacol si filmare ale universitatii, precum si in alte spatii tip studio sau exterioare.

Optiunile de utilizare a echipamentelor de captare si prelucrare digitala din celelalte laboratoare CINETic dau posibilitati de creatie si cercetare unice bazate pe captare (filmarea sau fotografierea) elementelor de decor reale (cladiri, obiecte etc) si integrarea acestora in spatii virtuale dupa manipularea lor computerizata. Impactul asupra creatiilor spectaculare va avea un caracter imediat. O zona de cooperare cu mediul economic este a designului industrial si de produs prin posibilitatea de a generea machete la scara 1-1 sau prezentari virtuale. Echipamentul tehnologic pentru generarea de obiecte de mari dimensiuni permite prin impartirea in felii de dimensiuni 0.80X2.40m a oricarei dimensiuni finale a produsului din modulele respective. Echipamentul va fi folosit in mod primar pentru generarea de obiecte de decor si suprafete de proiectie in spatiu de tip studio sau in spatii exterioare.
UNATC dispune de un program de licenta Scenografie axat preponderent pe competente specifice teatrului si un program de masterat Arta scenografului, cu optiuni pentru scenografia de teatru sau scenografia de film si TV. Prezenta in manifestari internationale de prestigiu a fost mereu remarcabila, mai ales in formule scenografice clasice ca suport tehnologic. Scoala doctorala cuprinde doi conducatori de doctorat pe cele doua directii (teatru – film). Doi doctoranzi vor fi inclusi de la inceput in echipa proiectului. Potentialul laboratorului este de a facilita munca de cercetare a min. 10 cercetatori si doctoranzi, interni si externi.
Se vor utiliza alaturi de tehnicile digitale, tehnici traditionale, o tema permanenta de cercetare fiind mixtura specific contemporana a tehnicilor.
Teme de cercetare importante vor putea fi dezvoltate in colaborare cu doctoranzi si cercetatori in stiintele educatiei si comunicare sociala, in colaborare cu Laboratorul de dezvoltare cognitiva si psihologie aplicata prin experiente imersive. Strategii educationale bazate pe imagine interactiva dedicate copiilor din medii defavorizate sau cu probleme de dezvoltare personala isi vor gasi rezolvarea prin cercetare interdisciplinara.
In cadrul Laboratorului de Design Decor Virtual si Realitate Augmentata se vor dezvolta programe de cercetare si program educationale de generare a decorurilor virtuale pe diferite tipuri de suprafete, de la ecrane traditionale, ecrane digitale sau ecrane neconventionale, la suprafete special fabricate.
Directiile de cercetare:
– realizarea de scenografii imersive 3D SI 2D cu vizualizare directa sau pe baza de sisteme optice (de exemplu ochelari de polarizare)
– realizarea de scenografii virtuale pe suprafete neconventionale
– interactiunea om – computer si generarea de miscare a obiectelor reale si virtuale prin interactiune cu omul
– tehnici de creatie de grafica computerizata in diverse medii
– tehnologii de realitate augmentata
Studioul de Design de realitate virtuala si augmentata va utiliza capacitatile studioului de interactiune digitala si va avea urmatoarele dotarii proprii principale:
-computere pentru generarea de decoruri virtuale
-scaner 3D
-printer 3D, CNC ROUTER
In cadrul proiectelor de cercetare se vor dezvolta tehnici de lucru cu echipamentele achizitionate integrand in decorul virtual atat elemente de capturare a miscarii prin senzori cat si interpreti reali.
Obiectivul Laboratorului de Design de Decor Virtual si Realitate Augmentata este de a genera tehnici noi si suporturi de tip inovator pentru realizarea de decoruri virtuale avand ca scop crearea unor tehnici imersive fiabile, accesibile si care sa creasca caracterul de reprezentare virtuala. Misiunea Laboratorului este atat de a genera tehnici noi cat si de face accesibile tehnicile acestea atat la nivelul specialistilor si a studentilor cat si la nivelului publicului larg, consumator si utilizator.