Publicat

 Noapte Albă în District 40  | 19-20 mai 2018

La ediția din acest an a Nopții Muzeelor, ARCEN împreună cu BRD – Groupe Société Générale lansează proiectul District 40, o inițiativă care își propune să reactiveze și să dinamizeze Cartierul Icoanei din București prin interconectarea întregului potențial cultural și creativ din zonă.

District 40 este o platformă deschisă care va facilita un dialog și o colaborare activă între toate organizațiile, comunitățile și instituțiile culturale din Cartierul Icoanei și împrejurimi, una dintre zonele cu cel mai mare potențial de dezvoltare culturală din capitală, țesut urban istoric identitar al orașului, cu nucleul în zona construită protejată 40. Platforma se adresează atât actorilor culturali, cât și locuitorilor Cartierului Icoanei.

Pe 19 mai, Școala Centrală, Rezidența BRD Scena9, Institutul Francez, Librăria Cărturești Verona și CINETic fac Noapte Albă în District 40. Cei cinci locuitori ai districtului își vor deschide porțile între orele 20:00 – 02:00, printr-un program comun plin de experiențe vizuale și auditive, ateliere, expoziții și dezbateri. ARCEN și BRD – Groupe Société Générale invită vizitatorii să exploreze subiectul Memoriei într-o diversitate de forme: memoria arhitecturii și a orașului, memoria recentă, memoria sunetelor și a vocilor, memoria afectivă și memoria ideilor.

District 40 este inițiat și curatoriat de Svetlana Cârstean și Edmond Niculușcă, dezvoltat de BRD – Groupe Société Générale și ARCEN care și-a construit o tradiție în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural din zona Icoanei și coagularea unei comunități.

Noapte Albă în District 40 e primul episod dintr-un amplu program cultural care se va dezvolta prin partenerii deja existenți și cei care se vor alătura demersului.

În perioada 14 – 18 mai 2018, Radio România Cultural va transmite în direct, on air și online din District 40, ediţii speciale ale emisiunii de cultură urbană Oraşul vorbeşte moderate de Ioana Bâldea Constantinescu. Şcoala Centrală (14 mai), Rezidenţa BRD Scena9 (15 mai), Librăria Cărtureşti Verona (16 mai) şi Institutul Francez (18 mai) vor deveni studioul mobil pentru Radio România Cultural.

District 40 este o platformă ARCEN & BRD – Groupe Société Générale la care s-au alăturat deja Institutul Francez, Școala Centrală, Librăria Cărturești, CINETic, Samsung prin platforma Culturesc100, Muzeul Memoriei, Radio România Cultural și Editura Casa Radio.

 

PROGRAM GENERAL: orele 20.00 — 02.00

 

CINETic: Memoria contemporană

 

* “Spatial Memories of Future Past” – o experiență imersivă vizuală CAVE, prezentând un colaj tridimensional al spațiilor urbane.

Ciprian Făcăeru – virtual scenography

Dan Făcăeru – interaction design

Andrei Ungureanu – spatial tracking & stereoscopic image system

București ReAnimat/ ReAnimating Bucharest – un proiect care îşi propune să atragă atenţia asupra lucrărilor de artă murală din București (denumite impropriu Graffiti)

Proiectul include o documentare cinematografică a fenomenului, echipa fiind ghidată chiar de unul dintre cei mai activi artiști urbani, Pisica Pătrată, dar și un research constant și consistent asupra lucrărilor care apar pe pereții Bucureștiului. Totodată ne propunem să animăm cu ajutorul worksheeperilor (tinerii artiști care fac parte din Animation Worksheep, platforma educațională a festivalului Animest) și al studenților la secția de animație a UNATC și să facem o sesiune de project mapping pe fiecare dintre lucrările importante din oraș cu ajutorul prietenilor de la Les Ateliers Nomad. Prima dintre ele este chiar cea care se întâmpla pe 19 mai la Noaptea Muzeelor 2018.

Scopul nostru extins este acela de a încerca să punem bazele unei adevărate mitologii urbane a Bucureștiului, care are, în accepțiunea noastră, la fel de multe resurse vizuale, conceptuale și socio-culturale pentru acest demers ca oricare alt oraș mare al lumii.

Și probabil un strop de energie în plus.

 

***

Școala Centrală: Experiență, Arhitectură și Memorie

În program 20.00 – 02.00:

 Instalații permanente

Culori de dinainte: Instalație de lumini arhitecturale în galeria vitrată și în grădina interioară / concept ARCEN

Din auzite: dispozitiv sonor de ascultare conceput de Anamaria Pravicencu

Fotografia ca portal vizual: poveste în 3 fotografii aproape identice / concept Punctart

Instalații participative

Copacul memoriei : lumini și idei în dialog cu frasinul secular / instalație de Nicolas Triboi

Memorie fragmentară : colaj de elemente necontemporane / concept Școala Centrală

Telefonul amintirilor: mesaje despre trecutul tău / concept Punctart

 

***

Institutul Francez: Memoria Ideilor

În program 20.00 – 02.00:

Lecturi de texte 68 în limba română / grădina Institutului

Lecturi în franceză / grădina Institutului/ lectori : Marie Pannetier, Claire Boistard, Virginie Linhart)

20.30 – proiecția filmului Le redoutable de Michel Hazanavicius / intrare cu plată / Cinema Elvire Popesco

între orele 20.30 – 23.30 / vizite ghidate în clădirea Institutului Francez desfășurate de ARCEN

22.00 – Proiecția BD-ului « Shadocks » în Atrium / vechiul « cinéma »

Muzica 68 pe terasa Chez Elvire – un playlist 68 – 30 titluri. Partener RFI România

22.30 – proiecția filmului 68 mes parents et moi de Virginie Linhart; intrare liberă / Cinema Elvire Popesco

00h00 – conferința de la miezul nopții / Virginie Linhart în dialog cu Mircea Vasilescu despre filmul 68 mes parents et moi, despre tatăl său, actor major al momentului 68 în Franța, și despre Le  jour où mon père s’est tu, Seuil, 2008, cartea pe care Virginie i-a consacrat-o. O discuție despre cum privesc acel moment copiii celor care l-au inițiat. / Cinema Elvire Popesco

 

***

Rezidența Scena9: Memoria Recentă / Experiment

În program 20.00 – 02.00:

Expoziția Memoriei Recente / Manuscrise de scriitori contemporani / curator Svetlana Cârstean

Verba manent, instalație sonoră cu voci din Fonoteca Radiodifuziunii Române, instalație de Maria Balabaș

Laboratorul de Imaginar / un proiect conceput exclusiv de BRD – Groupe Societe Generale / instalație interactivă semnată de scenograful Adrian Damian și BRD – Groupe Société Générale, în parteneriat cu CINETic, Aural Eye și TPS_Engage ce presupune utilizarea căștilor neuronale pentru măsurarea undelor cerebrale și transformarea acestora în proiecții vizuale ce diferă în funcție de intensitatea emoțiilor resimțite.

Myself as Others, 2017- ongoing / fragment din proiectul „Myself as Others” / curator Cristina Bobe / Artera Gallery

 

***

Cărturești: Memoria locului

În program 20.00 – 24.00:

Vizită inedită la Librăria Cărturești / explorarea memoriei locului printr-un tur al Casei Sturdza, conceput de ARCEN și Cărturești

 

Contact

E-mail: contact@arcen.info

Tel: 0752016020 (Maia Teszler)