Publicat

AR și VR în psihoterapie. Oportunități și riscuri

Conferință susținută de Dr. Marius M. Stanciu, Facultatea de Psihologie, Universitatea Bucureşti

17 iunie 2018, 11:00, @CINETic

Marius M. Stanciu este doctor în psihologie, psiholog clinician, psihoterapeut cu drept de liberă practică și cadru didactic asociat al Universităţii din Bucureşti. A absolvit în calitate de şef de promoţie atât Facultatea de Psihologie și Științele Educației (licențiat cu 10), cât și Facultatea de Ştiinţe Politice în cadrul aceleiași universități, având de asemenea trei titluri de master în domenii diverse precum politologia, diplomaţia şi psihoterapia cognitiv-comportamentală. În anul 2013 a primit Premiul Excelenţei în cadrul Galei Performanţei. Preocupările sale curente gravitează în jurul popularizării unei conceptualizări continuue a patologiilor psihice și susținerea practicii bazate pe dovezi în planul serviciilor dedicate sănătății mintale.

Descrierea Conferinței:
Ideea de a folosi realitatea virtuală (VR) sau augmentată (AR) pentru a îmbunătăți demersul terapeutic părea, chiar și acum două decenii, o perspectivă ce ține mai degrabă de domeniul romanelor science-fiction decât de planul real al lucrurilor. Deși conceptul în sine a fost introdus acum aproape un secol în cadrul literaturii (Artaud, 1938; Manning, 1933/1976), iar primele aparate funcționale de VR operau deja în universitățile din SUA în anii ’60 (Sutherland, 1968), dezastrul comercial înregistrat de companii precum VPL Research, Sega sau Nintendo au stopat progresul tehnologiei la sfârșitul secolului trecut.

Astăzi, situația este cât se poate de diferită. Mai articulat, sisteme VR de larg consum sunt dezvoltate de companii precum Valve sau Facebook, accesibilitatea lor comercială urmând un trend ascendent. În paralel, literatura de specialitate ne pune la dispoziție un vast rezervor de cercetări empirice și meta-analize care înfățișează fecunditatea noilor tehnologii în gestionarea tulburărilor mintale, cu precădere cele subsumate problemelor de anxietate (Winderhold & Bouchard, 2014).

Departe de a reprezenta o nouă formă de terapie, VR și AR sunt instrumente ușor de integrat în practica TCC (Terapie Cognitiv-Comportamentală). Tehnologia, desigur, nu este “bună” sau “rea”, ci doar corect sau impropriu implementată în practică. Din acest motiv, înțelegerea oportunităților, dar și a riscurilor asociate cu utilizarea incorectă a sistemelor VR va deveni în curând un element indispensabil oricărui psiholog.

Dacă te interesează coordonatele în care va evolua psihoterapia viitorului și vrei să ai parte de o recenzie sistematică, dar accesibilă a literaturii, te așteptăm cu drag pe 17 Iunie, ora 11:00, la sediul CINETic din Strada Tudor Arghezi, nr. 3B (în spatele Teatrului Național București), Sector 2, București.

Participarea se face pe bază de preînscriere, completând următorul formular:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdvwk2FfAOVKw57PbfZuLy5yLQinSHRgzQHanoRZRqivoYv6w/viewform?usp=pp_url

Organizatori:
Stanciu Marius – Cabinet Individual de Psihologie
CINETic
Choice

Public țintă: psihologi, ingineri software, artiști, jurnaliști, publicul larg interesat.

CONFERINTELE CINETic