Publicat

PLASTILINA PERSONALITĂȚII (I)

Diferențe de gen

Conferință susținută de Dr. Marius M. Stanciu, Facultatea de Psihologie, Universitatea Bucureşti

17 februarie 2019, 11:00, @CINETic

 

Marius M. Stanciu este doctor în psihologie, psiholog clinician, psihoterapeut cu drept de liberă practică și cadru didactic asociat al Universităţii din Bucureşti și al UNATC „I.L.Caragiale”. A absolvit în calitate de şef de promoţie atât Facultatea de Psihologie și Științele Educației (licențiat cu 10), cât și Facultatea de Ştiinţe Politice în cadrul aceleiași universități, având de asemenea trei titluri de master în domenii diverse precum politologia, diplomaţia şi psihoterapia cognitiv-comportamentală. În anul 2013 a primit Premiul Excelenţei în cadrul Galei Performanţei. Preocupările sale curente gravitează în jurul popularizării unei conceptualizări continue a patologiilor psihice și susținerea practicii bazate pe dovezi în planul serviciilor dedicate sănătății mintale.

              

Descrierea Conferinței

Acum mai bine de un sfert de secol, scriitorul și consilierul relațional John Gray publica un volum ce avea să devină cea mai bine vândută carte de nonficțiune a anilor `90. Capitalizând pe seama stereotipurilor de gen, Gray promova ideea conform căreia multe din problemele noastre relaționale provin din faptul că “bărbații vin de pe Marte, iar femeile vin de pe Venus”. Cu alte cuvinte, deoarece avem trăsături de personalitate, limbaje și stiluri diferite de a comunica, nu ne putem aștepta ca interacțiunile noastre intime să se desfășoare întotdeauna într-o manieră optimă.    

Văzută prin lentilele culturale ale secolului XXI, perspectiva lui Gray pare fără îndoială o relicvă a trecutului. În era în care polarizarea opiniilor politice este nu doar progresiv mai intensă, ci și transformată adesea într-un spectacol cultural, ideea conform căreia ar putea exista diferențe reale și substanțiale între sexe în plan psihologic a virat tot mai mult din spațiul interogațiilor empirice în cel al retoricii. Expuși în permanență la titluri senzaționale care comunică într-o manieră distorsionată rezultatele publicate în literatura de specialitate, recurgem (din nefericire) și astăzi la aceleași stereotipuri nesănătoase pe care normele sociale ne îndeamnă să le exterminăm. Unde este știința, însă, în toată această ecuație ? Există loc de imparțialitate într-o lume în care emoțiile înving frecvent rațiunea și universul de discurs devine rapid dihotomic? Există loc de imparțialitate într-o lume în care pragul alfa a ajuns “regina” metaforicei table de șah a argumentelor, iar indicele Cohen este doar un biet “pion”?

Dacă există diferențe statistic semnificative între sexe în planul anumitor trăsături de personalitate, aptitudini sau moduri de a prelucra informația, este dezirabil să știm cât de mare este mărimea efectului înainte de a ne aventura pe versantul alunecos al stereotipurilor sexiste. Dacă aceste diferențe sunt accentuate sau amplificate de normele culturale ale unei comunități, este de asemenea bine să știm cât de mare este impactul lor înainte de a ne jura partizanatul în fața constructivismului social. Toate trăsăturile noastre – fie ele fizice sau ficțiuni ontologice– ocupă în final un spectru de eritabilitate care pendulează asimptotic între 0 și 1, iar faptul că un anumit aspect este influențat mai mult de factori de mediu decât de gene nu înseamnă că putem opera mai ușor asupra sa.

Ești curios ce spune știința despre diferențele de sex manifestate în plan psiho-comportamental ? Ești curios să înțelegi ce implicații au aceste diferențe (dacă ele există, desigur) în planul relației tale ? Vino pe 17 februarie la sediul CINETIC, ora 11:00 și află cum arată datele din perspectiva imparțială, lucidă și divorțată de ideologie a celei mai nobile întreprinderi umane. Până la urmă, e perfect posibil ca bărbații să vină de pe Phobos, dar… femeile vin atunci de pe Deimos.  

 

Participarea se face pe bază de preînscriere, completând acest FORMULAR.

Organizatori:

Stanciu Marius – Cabinet Individual de Psihologie
CINETic

CONFERINTELE CINETic