Publicat

Congresul ENCATC de management și politici culturale

27 septembrie 2018 @ CINETic

 

INCFC (Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală) alături de ENCATC (European Network on Cultural Management and Policy), cea mai mare rețea de management și politici culturale, organizează în perioada 26-29 septembrie 2018, la București, cea de-a 26-a ediție a Congresului internațional ENCATC de management și politici culturale, menit să exploreze transformările culturale actuale de nivel global. Evenimentul se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

 

Congresul din acest an, cu titlul “Beyond EYCH2018. What is the cultural horizon? Opening up perspectives to face ongoing transformations”, aduce în prim plan identitatea europeană și patrimoniul cultural al zilelor noastre în contextul schimbărilor globale și europene din ultimii 30 de ani (digitizarea, marketizarea, dezvoltarea societății bazate pe cunoaștere, diversificarea și creșterea numărului organizații non-guvernamentale).

 

Evenimentul se adresează specialiștilor din spațiul european dar țintește și dincolo de acesta, fiind o oportunitate unică de a întâlni personalități de renume din sfera culturală. Printre invitații speciali la eveniment se numără: Francesca IMPERIALE Președinta ENCATC, Jean-Louis FABBIANI, membru al Institutului de Studii Avansate din Princeton, SUA și Profesor la Universitatea Centrală Europeană din Budapesta, Vintilă MIHĂILESCU, antropolog cultural și șeful catedrei de Sociologie la Facultatea de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, București, Milena DRAGIĆEVIĆ-ŠEŠIĆ – președinta UNESCO pentru Interculturalitate, Management artistic și Mediere culturală, Serbia, Paul DUJARDIN – Președinte și director artistic la BOZAR, Centrul pentru Arte Frumoase din Bruxelles, Belgia, Călin Dan, Director al Muzeului Național de Artă Contemporană din București, Claire GIRAUD-LABALTE – profesor emerit de istoria artei, cercetător și expert-consultant în patrimoniu cultural la Consiliul Europei și Jerry LIU, Președintele Asociației de Politici Culturale din Taiwan (TACPS), alături de Boardul Compendium of Cultural Policies and Trends in Europe.

 

Invitații la eveniment vor putea participa timp de patru zile la sesiuni de discuții, forumuri, studii de caz, tururi culturale și evenimente cu caracter festiv dedicate temei centrale a congresului: Anul European al Patrimoniului Cultural. Congresul ENCATC va găzdui și o iniţiativă denumită „Torţa patrimoniului cultural şi religios”, lansată de Future for Religious Heritage (FRH) cu sediul la Bruxelles, în care cadrul căreia, alături de INCFC, participă în calitate de partener principal și Institutul Național al Patrimoniului. Inspirată de torţa olimpică de la Atena, Torţa patrimoniului cultural şi religios” îşi propune să contribuie la cunoaşterea, înţelegerea importanţei şi conservarea generosului patrimoniu european religios. Considerând, așadar, esențială examinarea contextului profesional și educațional, puternic influențat de istoricul cultural și de contextul instituțional al țării noastre, congresul își propune să aducă sugestii menite să facă Anul European al Patrimoniului Cultural mai vizibil și mai cunoscut.

 

Evenimentul se desfășoară în contextul Centenarului Marii Uniri, fiind pentru prima data când România găzduiește un eveniment de o astfel de importanță pentru domeniul managementului și politicilor culturale. Tot în acest context, operatorii culturali din România beneficiază de o taxa de înscriere preferințială (100 euro).

Locurile la congres pot fi rezervate online, prin Eventbrite.co.uk. Mai multe detalii pe: www.culturadata.ro/encatc2018/.