Publicat

De ce înghițim atâtea mizerii ? Rațiunea în era post-adevărului

Conferință susținută de Dr. Marius M. Stanciu, Facultatea de Psihologie, Universitatea Bucureşti

1 aprilie 2018, 11:00, @CINETic

Marius M. Stanciu este doctor în psihologie, psiholog clinician, psihoterapeut cu drept de liberă practică și cadru didactic asociat al Universităţii din Bucureşti. A absolvit în calitate de şef de promoţie atât Facultatea de Psihologie și Științele Educației (licențiat cu 10), cât și Facultatea de Ştiinţe Politice în cadrul aceleiași universități, având de asemenea trei titluri de master în domenii diverse precum politologia, diplomaţia şi psihoterapia cognitiv-comportamentală. În anul 2013 a primit Premiul Excelenţei în cadrul Galei Performanţei. Preocupările sale curente gravitează în jurul popularizării unei conceptualizări continuue a patologiilor psihice și susținerea practicii bazate pe dovezi în planul serviciilor dedicate sănătății mintale.

Conferința: De când filozoful american Harry G. Frankfurt a scris celebra sa lucrare despre retorică și dezinformare, intitulată expresiv, On Bullshit (2005), societatea umană a cunoscut transformări semnificative în planul comunicării și diseminării informațiilor. Fie că vorbim despre știri false, misticism urban, medicină alternativă sau spiritism, rețelele de socializare colcăie astăzi cu indivizi îndoielnici din perspectiva pregătirii lor academice, dar și cu mase mari de oameni dispuse să ingurgiteze aproape orice inepție atâta vreme cât informația le validează prejudecățile preexistente sau sursa deține proprietăți estetice remarcabile.

Analfabetism științific, inteligență scăzută, distorsiuni cognitive sau amprente schizotipale de personalitate – acestea sunt doar câteva ipoteze avansate în cadrul literaturii de specialitate pentru a explica amploarea pe care pseudo-știința, non-știința și dezinformarea o ia astăzi, în era post-adevărului. La un anumit nivel, însă, speranța rămâne: dacă știm factorii care vulnerabilizează populația marcată de credulitate, putem acționa informat în direcția diminuării efectelor negative a fenomenului discutat.

Dacă crezi în importanța unei comunicări științifice responsabile și vrei să ai parte de o analiză comprehensivă și lucidă a literaturii de specialitate pe tema dezinformării, te așteptăm cu drag pe 1 Aprilie, ora 11:00, la sediul CINETic din Strada Tudor Arghezi, nr. 3B (în spatele Teatrului Național București), Sector 2, București.

Organizatori:

Stanciu Marius – Cabinet Individual de Psihologie

CINETic

Choice

Participarea se face pe bază de preînscriere, completând următorul FORMULAR

CONFERINTELE CINETic