MISIUNE
Laboratorul de interacţiune digitală sunet‑lumină (LIS) dezvoltă proiecte de cercetare în domeniul sunetului și luminii, proiecte interactive inovative cu lumină și sunet și instrumente pentru interacţiunea luminii și sunetului.
Generarea și controlul digital al sunetului și luminii reprezintă domenii de cercetare și dezvoltare în creștere continuă, așa cum s‑a dovedit atât prin succesul unor conferinţe internaţionale precum: ICMC (International Computer Music Conference), SMC (Sound and Music Computing), NIME (New Interfaces for Musical Expression) sau DAFX (Digital Audio Effects), cât și prin activitatea unor companii ca Ableton, Cycling ’74, Native Instruments, Monome, Novation, Moog etc.
Definirea procesului poate părea simplă – sinteza digitală a sunetului sau captarea sa și controlul/transformarea lor în timp real, totuși, diversitatea implementărilor conferă o bogăţie tehnologică extraordinară (programare, DSP, interfeţe hardware, robotică etc.), precum și o diversitatea artistică pe măsură (aplicaţii muzicale, artă performativă, inter‑media etc.) aflate într‑o continuă creștere.
Controlarea luminii, de asemenea, reprezintă un domeniu în dezvoltare, în care instrumente precum programarea, senzorii, tracking‑ul și generarea luminii dinamice reprezintă instrumente de bază.
Laboratorul a contribuit la dezvoltarea unui nou program de masterat al UNATC – Tehnologii interactive pentru artele spectacolului și media, atât prin expertiza oferită în domeniu, cât și prin accesul propriu‑zis la resursele tehnologice pentru proiectele de practică și cercetare ale studenţilor.
DIRECŢII DE CERCETARE
- interacţiuni automate și bazate pe AI cu lumină și sunet
- sunet spaţial
- compoziţie de sunet și design de sunet asistate pe calculator
- prin colaborarea cu celelalte laboratoare ale centrului pot fi dezvoltate noi sisteme de generare și control lumină‑sunet, care pot fi corelate cu interfeţe și senzori de mișcare, semnale EEG (encefalograme), construcţii robotizate etc.
- dezvoltarea de noi procese tehnologice, software sau hardware, pentru susţinerea activităţilor experimentale și artistice
PROIECTE
- În spectacolul interfaţa 3, semnalele EEG au fost folosite pentru a genera sunet și lumini controlate în timp real. Acest spectacol experimental a fost realizat printr‑o colaborare interdisciplinară între cercetătorii și studenţii UNATC, UPB și UMB, care s‑a materializat în soluţii software specifice.
- Cel mai recent proiect este Soundthimble, condus de dr. Grigore Burloiu, cercetător în cadrul CINETic, proiect în urma căruia au fost publicate lucrări în reviste internaţionale de profil.
DOTĂRI ȘI ECHIPAMENTE
- Studio de Mixaj pentru sunet cinematografic
- Linie tehnologică de măsurare a sunetului și luminii
- Sistem de captare a sunetului și de emisie live construit în jurul unei console digitale Yamaha QL1, extinsă cu Yamaha MY16AES.
- Cu sprijinul microfoanelor de studio (Neumann TLM 107), al microfoanelor de câmp (Schoeps CMIT 5 U), al lavalierelor (VT 700 & VT 506), precum și al interfeţei RME Fireface UFX, în laborator se pot face înregistrări profesioniste.
- Este disponibil, totodată, și un sistem audio portabil bazat pe o unitate Sound Devices 664.
- Pentru producţie și post‑producţie, laboratorul are pachete plugin (McDSP, Altiverb), un sistem de monitorizare (Dynaudio BM6 mkIII) și un sistem de control (Yamaha Nuage).
- Unităţile de lucru rulează programe precum Max/MSP, Ableton Live, Logic, Nuendo și Pro Tools, care permit dezvoltarea de producţii audio complexe, precum și dezvoltarea unor modulele de extensie prin Max SDK, Max 4 Live și VST SDK.
- Echipamentul de măsurare include multimetrul digital Keysight 34461A, 6 1/2 Digit, Image Engineering Illumination Device LE7 (2 iQ‑LEDSs); Image Engineering Starter Broadcast – ETC‑SK2; Chrosziel – TESTCHART MTF HDTV SUPER P‑TCMSW23; Osciloscop cu 4 canale – Keysight DSOX3014T Oscilloscope: 100 MHz, Keysight U8903A Audio Analyzer AES3‑SPDIF și DSI.