Laboratorul dispune de echipament de control şi procesare digitală a imaginii state of the art și două linii tehnologice de inovare de ultimă generație.

Misiunea Laboratorului de Tehnici Digital Creative în Cinematografie este de a pune la dispoziția studenților și profesorilor UNATC capacități de postproducție digitală pentru imagine și sunet. În cadrul Laboratorului pot fi dezvoltate tehnici creative de manipulare digitală a sunetului și imaginii.

Laboratorul de Tehnici Digital Creative în Cinematografie are o suprafaţă de 500 mp dintre care 200 mp la etajul 2 al clădirii şi 300 mp la etajul 3 al clădirii, și dispune de următoarele echipamente și dotări:

– echipament de control şi procesare digitală a imaginii state of the art, de tip colour correction;

– două linii de montaj și o linie de postproducţie sunet;

– o cameră de colorizare principală și una secundară, două camere de editare, una de training și o cameră de vizionare.

Echipamentele componente liniei tehnologice de colorizare, împărţite în linie colorizare principală şi linie secundară conţin un echipamentul de colorizare și o unitate de vizionare formată din video-proiector digital la standard cinematografic şi monitor specializat.

Postprocesarea imaginii de film precum şi a tuturor conţinuturilor new media este acum integral digitală. Pelicula are o pondere în scădere (dar încă semnificativă, probabil 40%) la captarea profesională a imaginii de film. Distribuţia filmelor ca produse finite în cinematografe este aproape integral digitală. Acest lucru ţine de evoluţia tehnologiilor şi de politicile culturale cofinanţate parţial din fonduri publice.

Componenta comercială a industriei de cinema are uneori tendinţe restrictive mai ales din cauza lipsei de unificare-standardizare şi provocărilor specifice standardelor tehnice, dar şi din cauza nivelului crescut, în unele cazuri prohibitiv al investiţiilor necesare. Istoric vorbind, noile tehnologii au făcut posibile nu numai creşterea vitezei de lucru şi a profitului prin atractivitatea / performanţele / calitatea produselor finite – filme, conţinut media, jocuri, dar au făcut posibile noi metode de lucru şi mai ales au generat modalităţi de expresie din ce în ce mai creative bazate pe suporturi tehnice flexibile, ale căror limite nu mai sunt impuse de suportul tehnic, ci de creativitatea artiştilor care poate fi parţial cuantificată şi stimulată prin echipamente din alte Laboratoare ale CINETic.

Cineaştii şi creatorii de conţinut media sunt complet dependenţi de suportul tehnologic digital. Dacă în timpul evoluţiei istorice tradiţia analogică genera ierarhii, tehnologia digitală omniprezentă creează reţele.

Corecţia de culoare este un domeniu esenţial al postproducţiei de conţinut audiovizual. Armonia culorilor – culoarea poate fi puternic emotivă şi expresivă – anumite combinaţii de culori, la fel ca sunetele, au o frumuseţe specială și produc o plăcere instinctivă intrinsecă spectatorului, în moduri pe care le percepem instinctiv. Laboratorul de Tehnici Digital Creative în Cinematografie dispune de tehnologia necesară pentru realizarea tuturor acestor lucruri, atât ca formă de cercetare în domeniu, cât și ca expresie artistică de creație.

 

JOIN OUR MAILING LIST

5

55

5

5

5

5

5