Publicat

Max este o platforma pentru “sound, graphics and interactivity”: un limbaj grafic de programare unde “obiecte” (fiecare efectuand un anumit algoritm sau functie) sunt conectate intre ele pentru a realiza comportamente flexibile si complexe.

Max e folosit in muzica, sound art, instalatii audio-video, si poate actiona ca un hub de conectare a diverselor device-uri (hardware si software) pentru a facilita interactivitatea cu utilizatorii si cu mediul inconjurator.

Exemple de proiecte cu Max (+extensii):

Link-uri utile:

Structura

Structura generala: 6 sesiuni a cate 3 ore, pe parcursul a 2 saptamani, seara.

Target: studentii si masteranzii UNATC; alti studenti sau persoane interesate.

Continut: teorie – practica

Program intens: pornim de la baza, dar ajungem repede la aplicatii destul de complexe care necesita si studiu individual, in functie de interesele fiecaruia.

Plan provizoriu de seminarii:

#1 Marți 10 ian, 18-21h.  Introducere: Computer music. Live electronics. Muzică interactivă. Max: abordări, posibilități, alternative.

#2 Joi 12 ian, 18-21h. Elemente fundamentale: Interfața programului. Mesaje și semnale. Primul “patch”. Sunet și video.

#3 Vineri 13 ian, 18-21h. Interactivitate & spatializare: Ambisonics. Protocolul OSC. Mapare motion capture – sunet/video.

#4 Marți 17 ian, 18-21h. Control si logică în Max: Algoritmi, loop-uri, selectie etc. Un sequencer audio/video.

#5 Joi 19 ian, 18-21h. Mașini inteligente: Retele neurale in Max. Wekinator. MuBu. Control prin clasificarea/urmarirea gesturilor.

#6 Vineri 20 ian, 18-21h. Interactivitate avansată: limbajul reactiv Antescofo: anticipare, sincronizare, reacție.

Rezultat

O baza de cunostinte verificate in practică, pe care studenții le pot aprofunda teoretic si aplica in proiecte proprii care pot implica interactivitate, multimedia, sunet în spațiu și interfețe neconvenționale.

Inscrieri:

Inscrierile se fac la adresa secretariat.met@gmail.com în perioda 5-21 decembrie. Trimiteti o scrisoare de intentie in care raspundeti la intrebarea: ce vrei sa realizezi cu Max dupa acest workshop?

Numarul maxim de participanți: 10. Prioritate au studentii UNATC dar cursul este deschis si pentru studenți ai UNMB, UPB etc sau alte persoane interesate. In cazul în care se va depăși numărul maxim acceptat înscrișii vor fi introduși pe o listă de așteptare.

Participarea are loc în urma confirmari pe mail a disponibilitații înscrierii; mailul de inscriere este necesar sa conțină minim: nume complet, an de studiu facultate, contact, inclusiv tel, motivație.

Bibliografie

C Roads – The Computer Music Tutorial

F Bloom – Digital Interactive Installations: Programming interactive installations using the software package Max/MSP/Jitter

https://cycling74.com/2016/05/06/find-a-book-about-max

http://www.nime.org/archives/

http://smcnetwork.org/resources/smc_papers

https://scholar.google.ro/scholar?hl=en&q=max+msp

Bio

Grigore Burloiu și-a susținut recent teza de doctorat “Dynamic Music Representations for Real-time Performance” la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației a UPB. În cadrul Cinetic este cercetător în laboratorul de Interacțiune Digitală Sunet-Lumină și lucrează cu sunet/muzică și interactivitate.

https://pub.academia.edu/GrigoreBurloiu