Publicat

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București și Centrul International de Cercetare si Educatie in Tehnologii Inovativ Creative – CINETic  organizează, în perioada 25-29 noiembrie 2017, conferința interuniversitară TEATRUL ȘI INTERDISCIPLINARITATEA. MEDIILE DIGITALE ȘI ARTELE SPECTACOLULUI CONTEMPORAN.

La eveniment sunt invitați să participe studenți din toate centrele universitare (studii de licență, master sau doctorat) – nu doar din domeniile Teatru și Artele spectacolului sau Cinematografie și Media, ci și de la specializări din Arhitectură, Arte vizuale, Inginerie, Electronică, Informatică, Psihologie etc. Ne dorim să creăm, astfel, o rețea activă de colaborare interuniversitară și interdisciplinară.

 

În afară de atelierele de specialitate susținute de profesori și cercetători din cadrul UNATC București și CINETic, cei înscriși pot prezenta proiecte personale sau de grup în care sunt implicați, sau pe care vor să le dezvolte.

 

ATELIERUL 1:

SOUND AND MOTION CAPTURE

Grigore BURLOIU, Ștefan DAMIAN, Valentin MIHAI

Ești interesat(ă) de noile tehnologii? Vrei să explorezi legătura dintre mișcare și sunet? Echipa de la CINETic te invită să experimentezi noul proiect SoundThimble, un sistem de translatare a gesturilor în muzică, folosind tehnologie motion capture.

Atelierul va consta într-o scurtă prezentare introductivă a conceptelor și tehnologiei folosite, urmată de o sesiune de test în care participanții doritori vor interacționa cu sistemul, iar datele culese (cu permisiune) vor fi folosite pentru a evalua eficiența componentelor de interacțiune sonoră și recunoaștere a gesturilor.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=K2Xni2lWswg

 

SURROUND SOUND FOR VR

Mihai GHEORGHIU

Atelierul va consta într-o prezentare introductivă a conceptelor și tehnologiei folosite pentru sunetul VR. De asemeni se va face o demonstrație practică a unei înregistrări și postprocesări de sunet pentru VR. Sunetul VR este esențial pentru a oferi o experiență credibilă a realității virtuale. Când utilizatorii VR detectează o nepotrivire între simțurile lor, iluzia de a fi într-o altă lume se își pierde impactul.

 

ATELIERUL 2:

SPAȚII IMERSIVE ȘI FILMĂRI 3D

Marius HODEA

 

SPAȚIUL SCENIC PERFORMATIV

Adrian DAMIAN

 

REALITATEA VIRTUALĂ ȘI NEUROȘTIINȚELE COGNITIVE

Alexandru BERCEANU

Daca compară telefonul lui Graham Bell cu un smartphone, un copil nu realizează că sunt obiecte din aceași familie. O cască de VR astăzi este incomodă, grea și cu rezoluție frustrantă, cu toate acestea reușește să ne imerseze în medii și chiar alter ego-uri. În VR putem  experimenta senzația de a fi copac, un montagne Rousse sau  un alt gen. Cât de puternică este imersiunea în VR și ce efect va avea ea asupra dezvoltării noastre viitoare?

 

ATELIERUL 3:

ANIMAȚIE ȘI STOP MOTION

Ion ARAMĂ, Bogdan CEANGU

În cadrul atelierului, participanții se vor familiariza cu tehnica de animație stop-motion și vor crea, pe parcursul a trei zile, câte un film de animație. Participanții vor trece prin toate etapele de producție a unui scurtmetraj de animație de la scenariu la exportul final. Tehnica de lucru a atelierului este cut-out. Participanții vor decupa din hârtie decoruri și personaje, vor inventa mici povești iar apoi le vor anima cadru cu cadru. Pentru realizarea filmelor se va lucra cu echipamente și softuri profesioniste. Pe parcursul celor trei zile de atelier fiecare grup va funcționa ca un mic studio animație.

 

ATELIERUL 4:

DIALOG INTERUNIVERSITAR ȘI INTERDISCIPLINAR

Prezentări ale participanților (pe baza inscrierilor)

 

Conf.univ.dr. Rodica MOCAN, Prodecan, Universitatea „Babeș Bolyai”, Facultatea de Teatru și Televiziune, Catedra de Cinematografie si Media

 

Roxana IONESCU, Doctorand, Universitatea de Artă și Design Cluj Napoca

„Mecanismul D-BLOC in arta contemporană – inregistrare prin cercetare și ilustrare a unui mecanism – manifest in arta vizuală contemporană”

 

Iulian SANDU, Student, Universitatea de Artă și Design Cluj Napoca

„Dezlegare la pește”

 

Eduard FULOP, Student, Departamentul de Foto-Video PCI, Universitatea de Artă și Design Cluj Napoca

„Colaje”

 

Alin  LIVADA și Stefan DRAGHICIU, Studenți, Facultatea de Sociologie si Comunicare, Universitatea „Transilvania” Brașov

„No spoiler alerts”

 

Anastasia AGAVRILOAIE, Masterand, Departamentul de Grafica, Universitatea de Artă și Design Cluj Napoca

„Electric penguins”

 

Laura POP, Masterand, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucuresti

„Monstrul”

 

Dana NICOLAE, Doctorand, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii CESI Bucuresti

„Despre etică în realitatea virtuală pornind de la codul de etică elaborat de M. Madary și T. Metzinger”

 

TOATE ACTIVITĂȚILE se vor desfășura la sediul CINETic din Str. Tudor Arghezi 3B (în spatele Teatrului Național București).

 

Numărul de locuri este limitat. Înscrierile se fac transmițând o scurtă autoprezentare la adresa de email: cineticinitiatives@gmail.com.