Publicat

TRANZIENT concert multimedia

Constantin Basica

CINETic | 16 mai 2019 | 19:00 | intrarea liberă

 

Descriere

Constantin Basica va prezenta la CINETic o parte din lucrările sale audiovizuale, atât pe suport electronic fix, cât și interpretate live. Din temele abordate fac parte plimbări în trecutul său și al altora, viziuni post-apocaliptice, dedublări metaforice, imagini și sunete bazate pe conceptul infinitului, efecte ale activităților nucleare, precum și un portal către alt univers.

 

Invitat special: Adrian Ciglenean

 

În program:

Transhumant (2013) video cu muzică pentru ansamblu și medii electronice

video: Simona Fitcal

muzică: Constantin Basica

interpretare muzicală: Ansamblul Dal Niente

 

Amintiri (2014)

interpretare audiovizuală live: Constantin Basica

 

Interpreții (2018) pentru actor și cvartet de coarde

concept muzical/vizual și text: Constantin Basica

actor: Adrian Ciglenean

interpretare muzicală: Cvartetul JACK

 

Chatbots (2016/2019)

interpretare audiovizuală live: Constantin Basica

text: Teodor Basica

 

Capitolul 31, Paginile 415-926 (2016) pentru octet de coarde și video

muzică și video: Constantin Basica

interpretare muzicală: Cvartetul JACK și Cvartetul Spektral

 

Aș fi putut alege celălalt titlu (2011/2019)

interpretare audiovizuală live: Constantin Basica și Constantin Basica dintr-un univers paralel

 

Biografie

Constantin Basica este un compozitor român, care trăiește în prezent în zona Golfului San Francisco și ale cărui lucrări explorează relații simbiotice între muzicieni și video. Portofoliul său include piese pentru instrumente solo, ansambluri de cameră, și orchestră, cu și fără medii electronice audiovizuale. Acestea au fost interpretate în Europa, America de Nord și Asia de către artiști ca Ansamblul Dal Niente, Ansamblul Liminar, Ansamblul  ELISION, Ansamblul Distractfold, Mocrep, Cvartetul JACK, Cvartetul Spektral, kallisti, RAGE Thormbones, line upon line, Retro Disco, Fresh Squeezed Opera, Séverine Ballon, Tony Arnold, Olga Berar și Karen Bentley Pollick. Lucrările sale au fost prezentate, printre altele, la Săptămâna Internațională a Muzicii Noi și Festivalul Internațional de Arte Noi InnerSound din București, Festivalul Internațional de Muzică Electroacustică din Aveiro (PT), Festivalul Internațional de Artă Video și Muzică Vizuală din Mexico City (MX) și Currents New Media Festival din Santa Fe (NM, USA). Opera sa Knot an Opera! a fost pusă în scenă de trei ori la Universitatea Stanford și Universitatea California San Diego (CA) în 2016, precum și la Baruch Performing Arts Center în New York (NY) în 2018. A primit în 2017 Premiul ICMA pentru Cea mai Bună Prezentare din Europa la International Computer Music Conference (ICMC) în Shanghai (CN) pentru interpretarea piesei sale Spune-mi ce să fac pentru vioară, dirijor, Kinect și medii audiovizuale.

Constantin a obținut un doctorat în Compozițite la Universitatea Stanford (CA, USA) sub îndrumarea profesorilor Jaroslaw Kapuscinski, Brian Ferneyhough, Mark Applebaum și Erik Ulman. Mentorii săi anteriori au fost Georg Hajdu, Manfred Stahnke, Fredrik Schwenk și Peter Michael Hamel la Universitatea de Muzică și Teatru din Hamburg (DE), unde a urmat un program de Master în Compoziție Multimedia. În timpul studiilor de licență în Compoziție și Dirijat la Universitatea Națională de Muzică București, a studiat cu Dan Dediu, Nicolae Coman, Doin Rotaru, Bogdan Vodă și Cristian Brâncuși.

În rol de educator, Constantin a predat cursuri și a organizat workshop-uri la Universitatea Stanford, Școala Superioară de Muzică din Mexico City, Școala de Vară a Conferinței Sound and Music Computing (SMC) 2016 în Hamburg, precum și la Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative (CINETic) și la Colegiul Național de Muzică George Enescu din București.

Constantin este co-fondator al micro-festivalului internațional interdisciplinar se8tembr10 din București. În prezent, este angajat pe postul de Coordonator de Concerte la Center for Computer Research in Music and Acoustics (CCRMA) al Universității Stanford.