Publicat

ASOCIAŢIA <CENTRUL DE COMUNICARE ŞI DEZVOLTARE UMANĂ – Phoenix>

în colaborare cu

ASOCIAŢIA TRANSCENA

vă invită la Workshopul

”Dramaterapia – Un Instrument Experiențial Vital În Abordarea Comportamentelor Violente. Dar Ce Este Dramaterapia?”

susținut de JOHN BERGMAN

Training introductiv în tehnici de dramaterapie

 

PROGRAM

Sâmbăta – 20 octombrie 2018 – 09:30-17:30
Duminică – 21 octombrie 2018 – 09:30-17:30

Va fi asigurată traducerea în limba română.

ADRESA SĂLII DE DESFĂȘURARE

CINETic
Centrul Internaţional de Cercetare şi Educaţie în Tehnologii Inovativ Creative
Strada Tudor Arghezi, Nr. 3B, Sector 2, Bucureşti, România (în spatele Teatrului Național București)

 

4 locuri sunt disponibile fără plată pentru studenții UNATC

Înscrierile se fac la adresa mihaela@transcena.ro. Locurile se ocupă în ordinea înscrierii.

 

 ***

Scurtă prezentare a cursului

 

Temele

  1. Fundamentele dramaterapiei – ce este, câteva repere istorice, relația cu teatrul. Cu ce tipuri de clienți putem folosi dramaterapia?
  2. Introducere în câteva tehnici esențiale: Improvizație, joc dramatic (dramatic play), tehnici proiective, psihoterapie și lucru în grup
  3. Un moment cu Moreno și teoria rolurilor a lui Eugene Landy
  4. Considerații despre violență, persoane violente și despre cum se consolidează comportamentul violent
  5. Practica dramaterapiei

***

Dramaterapia este definită de Asociația Națională Americană de Dramaterapie că utilizarea sistematică și focalizată a proceselor și produselor din aria dramei și teatrului pentru  a se atinge scopul terapeutic al diminuării și dispariției simptomelor. Este o abordare activă, experiențială. ”Dramaterapia valorizează posibilităţile întâlnirii nemijlocite  dintre terapeut și client în spațiul de joc. Aici lumea imaginației cu toate contradicțiile și misterele sale poate fi revelată prin întruchiparea în joc a două conștiințe libere.” David Read Johnson, PhD, RDT/BCT Director, Institutul pentru Psihoterapie prin Artă, New York

 

John Bergman MA, RDT, MT, BCT este dramaterapeut și regizor de teatru născut în Marea Britanie și are 35 de ani de experiență internațională în 15 țări cu variate categorii de clienți (de exemplu din sisteme penitenciare, din instituții pentru minori sau din programe derulate în comunități). Este fondatorul și directorul lui Geese Theatre Company UŞA. A fost creatorul și supervizorul clinic al programului terapeutic experiențial pe baze neurobiologice pentru adolescenți în Melbourne (2008 – 2009) și coordonatorul programului de master de dramaterapie la Universitatea Lesley (2011 – 2012) . Este invitat cu regularitate ca lector în conferințe internaționale inclusiv cele organizate de EFD – Federația  Europeană de Dramaterapie și ECARTE – Consorțiul European pentru Educație, Arte, Terapii în 2017, Cracovia. Recent a devenit specialist în programul Fulbright.

Câteva publicații trebuie menționate: O experiență provocatoare,  manual de exerciții practice, co-autor Saul Hewish (2003) și Perspective actuale și aplicații în neurobiologie: lucrul cu minorii victime sau agresori sexuali, unde este co-editor (2013). De asemenea a strâns câteva aspecte importante din experiența sa vastă de practician în articole precum The roar of the 1960s and why we chose to work inside the system. Drama Therapy Review. vol 3, Issue 2. pp 321-326.