Investiţii pentru viitorul dumneavoastră
Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice"
Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative – CINETic
Proiect cofinaţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională

Alexandru BERCEANU

Director CINETic (2016-2020)

Email: berceanu.cinetic@unatc.ro

Sunt regizor independent de teatru, TV și VR, dar și manager cultural. Am realizat numeroase spectacole de teatru în teatre de stat și independente, care au câștigat premii naționale și internaționale. Membru fondator al ONG-ului dramAcum. Pornind de la interesul pentru noua dramaturgie, dar și pentru extinderea domeniilor de interpretare, am colaborat la proiecte interdisciplinare precum ”Instalația Imersivă și Subversivă 1958-1958”, romanul grafic ”Mickey pe Dunăre”, proiectul de realitate virtuală ”București 41 VR Tour” sau “Atinge deosebirile”.

Practica mea artistică combină activitatea de documentare cu intervenția artistică, după cum se poate vedea din proiectul ”București 41 Tur Retur”, o călătorie în timp pe vremea Pogromului de la București. Lucrarea mea se concentrează pe teme precum discriminarea, violența socială și consecințele politicii la nivel individual, dar și pe interacțiunile tehnologice. Spectacolul meu „interface 3” s-a clădit pe interesul pentru neuroștiințe, muzica din spectacol fiind generată în timp real, în baza unei EEG, prin utilizarea anumitor algoritmi. Am scris și regizat piesa ”Skin Look” în urma unui proces de documentare asupra identității romilor din Turcia și România, iar alte texte, printre care și romanul grafic „Mickey pe Dunăre”, inspirat fiind de narațiunile din diferite medii.

Spectacol inter@FAȚA, produs cu o finanțare AFCN, a concretizat interesul pentru domeniul neuro-cognitiv și intersecția cu artele performative, în cadrul spectacolului generându-se muzică în timp real pornind de la undele cerebrale monitorizate EEG. Muzica generată evidenția reacția emoțională a spectatorului monitorizat EEG în timpul spectacolului.

Teza de Doctorat susținută în 2019 la UBB, Facultatea de Teatru, are ca subiect „Violenţa în artele performative, de la putere hipnotică la responsabilitate socială”, conducător de doctorat prof. Univ. Dr. Miruna Runcan.

Comentariile sunt închise.

Top