Investiţii pentru viitorul dumneavoastră
Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice"
Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative – CINETic
Proiect cofinaţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională

CINETic @ The Wrong Biennale #4

CINETic @ The Wrong Biennale #4

14-29 februarie 2020 | Rezidența BRD Scena9 Str. Ion Luca Caragiale, nr. 32, București

The Wrong Biennale este un eveniment global care își propune să dezvolte cultura digitală contemporană. Misiunea sa este aceea de a promova arta digitală contemporană către o audiență mai largă printr-un eveniment bianual care reunește o vastă selecție de lucrări de artă digitală, aducând în prim-plan artiști, curatori și instituții din scena culturii digitale de astăzi.

În cadrul ediției 2020 a Bucharest Artworlds at The Wrong Biennale #4, CINETic prezintă următoarele instalații:

  • Dream Space Mechanics, concept Ciprian Făcăeru, asistent de cercetare CINETic
  • Sentientia, concept Dorin Cucicov, master Tehnologii interactive pentru arte performative și media
  • Box of Fears, concept Alina Rizescu și Dorin Cucicov, master Tehnologii interactive pentru arte performative și media

Cip Făcăeru / Andrei Raicu

DREAM SPACE MECHANICS, 2019

mobile AR, compoziție spațială audiovizuală tridimensională

Dream Space Mechanics

Curtoazie a artiștilor

Realitatea obiectivă a fost doar un vis. Nu există o singură realitate, doar intersecții relative ale dimensiunilor spațiu-timp, câmpuri gravitaționale și mișcări relative, entități transdimensionale și perspective infinite, unde se întâlnesc ecologii atemporale și proiecții holografice imateriale. Un mecanism multidimensional împletit, o experiență în spațiu în care visele sunt proiecții ale unei existențe transdimensionale.

Dream Space Mechanics este o compoziție audiovizuală tridimensională spațială în realitate augmentată, un experiment care se aventurează pe tărâmul neexplorat al realității augmentate, unde sunetele spațiale volumetrice și obiectele suprareale sunt create pentru a oferi o experiență fascinantă. Procesul artistic folosește noi mijloace, metode, abordări creative și inovatoare găsite la intersecția artelor și tehnologiilor, exprimate într-un mediu de realitate practic imersiv, interactiv și mixt.

Conceptul proiectului și componenta vizuală tridimensională este realizată de Cip Făcăeru, iar designul sunetului spațializat este realizat de Andrei Raicu. Designul, dezvoltarea și asistența tehnică a aplicațiilor mobile a fost oferită de Florin Dumitru, Dan Făcăeru și Sabin Șerban.

Proiectul poate fi accesat de public prin intermediul aplicației AR mobile gratuite „Augmented Space Agency”.

Cip este un artist new media, designer de realitate mixtă și scenograf stabilit în București, România. De asemenea, este co-fondator și director de creație al Augmented Spacxe Agency, asistent de cercetare în cadrul CINETic – Centrul Internațional pentru Cercetare și Educație în Tehnologii Creative Inovatoare și doctorant în cadrul UNATC – Universitatea Națională de Teatru și Artă Cinematografică „IL Caragiale”. Cu o pregătire educațională în arhitectură și design, urmată de o pasiune puternică pentru tehnologiile noi-media emergente și artele vizuale digitale, a început să exploreze spațiile mixte și virtuale și să experimenteze cu interacțiuni mediate digitale și creștere. Această cale a dus la contribuția sa la diferite proiecte locale și internaționale în domenii AR, VR și artă digitală, instalații imersive și interactive și scenografii noi de teatru media. Proiectele la care a contribuit sunt de natură colaborativă și multidisciplinară, iar majoritatea sunt create împreună cu studioul pe care la cofondat.

Andrei este regizor de teatru și compozitor de muzică electronică din București, România. Născut în 1988, în București, România, Andrei Raicu studiază Regie de Teatru, în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București și își continuă aprofundarea cunoștințelor în cadrul Masteratului de Regie, condus de Theodor Cristian Popescu, la Universitatea de Artă din Târgu Mureș. Debutează ca regizor de teatru în 2013, la Godot Caffe Teatru în București cu „Iaacovi și Leidental” de Hanoch Levin. Mai semnează regia a două spectacole bazate pe textele lui Goran Stefanovski: în 2015 „Hotel Europa” la Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București, iar în 2016 „Euralien”, o co-producție a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad cu Asociația Citizenit, și la “God is a Dj” de Falk Richter la Teatrul de Nord Satu Mare în 2019.

În același timp, Andrei Raicu semnează muzica originală la mai multe spectacole și performance-uri, dintre care amintim: „Bang” de Marius von Mayenburg, regia Theodor-Cristian Popescu, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, „Terminal” de Frații Presniakov, regia Sorin Militaru, Teatrul Național Târgu Mureș – Compania „Liviu Rebreanu”, „Queerdos” – serie de performance-uri interdisciplinare, coordonator Cătălin Jugravu, Berlin.

Pe lângă pasiunea pentru teatru și muzică de teatru, Andrei a susținut și câteva concerte cu muzică live în cadrul mai multor festivaluri de muzică și artă contemporană.


Dorin Cucicov

SENTIENTIA

Sentientia

Sentientia este un proiect care își propune să reproducă experienţa unei creaturi conștiente care învață să interacționeze cu lumea exterioară folosind inteligenţa artificială. Inspirată de creația Doctorului Frankenstein, Sentientia trimite semnale audio în mediul înconjurător și așteaptă un răspuns pentru a crea o conexiune emoțională. Proiectul este realizat de Dorin Cucicov și a fost prezentat în Austria, în cadrul renumitului festival Ars Electronica, la ediția din 2019.

Dorin Cucicov a absolvit facultatea de Matematică-Informatică la Cluj, iar în prezent studiază Tehnologii interactive pentru arte performative și media – masterat în cadrul CINETic UNATC. Preocupările sale artistice țin de studiul relației dintre om și digital – cum și în ce măsură noile tehnologii sunt asimilate de oameni și unde mai exact este limita de acceptare de care ar trebui sau nu să ne fie frică.


Dorin Cucicov / Alina Rizi

BOX OF FEARS

Box of Fears

Wikipedia descrie peste o sută de tipuri de fobii, alte surse descriu câteva sute. Deseori fobiile nu sunt conștientizate pe deplin, dar relația cu ele este una foarte reală. În multe cazuri se creează o legătură puternică între fobie și „gazdă”, iar fobia devine o realitate consimțită a  „gazdei”. Subiectivă și irațională pentru mulți, fobia le șoptește la ureche celor care o ascultă.

Dorin Cucicov a absolvit facultatea de Matematică-Informatică la Cluj, iar în prezent studiază Tehnologii interactive pentru arte performative și media – masterat în cadrul CINETic UNATC. Preocupările sale artistice țin de studiul relației dintre om și digital – cum și în ce măsură noile tehnologii sunt asimilate de oameni și unde mai exact este limita de acceptare de care ar trebui sau nu să ne fie frică.


Alina Rizescu este arhitect, studiază Tehnologii Interactive la Cinetic și este co-founder al studioului de design RIZI. În proiectele sale, Alina urmărește să creeze conexiuni între spațiul fizic și cel digital prin intermediul experiențelor interactive.

Comentariile sunt închise.

Top