MISIUNE
Laboratorului de tehnici digitale creative în cinematografie (LIC) furnizează studenţilor, personalului didactic și de cercetare cele mai avansate instrumentele de procesare digitală la nivelul industriei cinematografice de astăzi și dezvoltă competenţe în utilizarea instrumentelor digitale pentru producţia de film.
În ultimii 30 de ani, filmul a trecut printr‑o transformare majoră, trecând de la producţia și distribuţia analogică la cea digitală. Mediul digital a crescut viteza de lucru, precum și profiturile, datorită nivelului atractivităţii/performanţelor/calităţii produselor finale – filme, conţinut media, jocuri. Deopotrivă, a generat noi metode de lucru și modalităţi de expresie din ce în ce mai creative, în baza suportului tehnic flexibil.
Specialiștii de film și creatorii de conţinut media depind în mod fundamental de suportul tehnic digital. Mai mult, dacă tradiţia analogică a generat ierarhii, în zilele noastre tehnologia digitală omniprezentă creează reţele. Instrumentele digitale aduc noi competenţe creatorilor de film prin CGI și VFX, alături de tehnicile clasice de editare. Laboratorul de Tehnici Digital Creative în Cinematografie beneficiază de tehnologie de postproducţie la standardul cinematografic 4K în toate etapele necesare, precum și de tehnologie CGI și VFX.
În acest Laborator se realizează editarea și grading‑ul majorităţii producţiilor de film din cadrul programelor de masterat ale UNATC, studenţii masteranzi fiind pregătiţi în aceste tehnici cinematografice.
Laboratorul găzduiește și ateliere în domeniul postproducţiei digitale, atât pentru studenţi, cât și pentru cadrele didactice, oferind totodată spaţii și tehnologia necesară pentru proiectele masteranzilor Facultăţii de Film din cadrul UNATC.
Laboratorul oferă spațiu și instrumente de lucru pentru proiectele următoarelor programe de masterat ale UNATC:
- Arta regiei de film
- Arta imaginii de film
- Arta montajului de film
- Arta sunetului de film
- New Media Design
PROIECTE
- Government of Children, regizat de Ioana Mischie
DOTĂRI ȘI ECHIPAMENTE
- Studio de grading
- Studio principal de editare
- 6 spaţii de editare
- Două linii tehnologice – grading, pe de o parte, și editare video, pe de altă parte, cu următoarele coordonate: unităţi de colorizare, unităţi de extensie Magma, stocare LTO, monitoare dedicate colorizării, console de grading Da Vinci (la standard 4K cu videoproiector 4K Barco DP4KP), precum și alte elemente necesare pentru colorizare și postproducţie digitală, cum ar fi unităţi de stocare a datelor fixe și mobile, player și maker DCP, spectrometru.
- Laboratorul dispune de 7 staţii grafice dedicate editării video, cu software dedicat, care acoperă și postproducţia stereoscopică.
- Unităţile de editare și grading sunt conectate printr‑o reţea fizică cu acces comun la unitatea de stocare de 140 TB, esenţială pentru transferurile mari de date, specifice rezoluţiei 4K.
- Reţeaua de date poate avea o viteză de transfer de 10 GB pentru 6 unităţi grafice, ceea ce face posibil ca materialul să fie procesat în timp real în unitatea centrală de stocare.