MISIUNE
Laboratorul de design decor virtual și realitate augmentată (LAR) inovează în designul de decoruri, prin augmentarea spaţiilor, folosind tehnicile digitale și pune totodată la dispoziţie spaţii, instrumente și expertiză pentru cercetare și inovare în proiectarea decorurilor, oferind infrastructura necesară pentru programele de masterat în scenografie de la UNATC.
Obiectivul Laboratorului este de a genera noi tehnologii și de a le face accesibile specialiștilor, studenţilor, dar și publicului larg, la nivelul consumatorilor și utilizatorilor.
Decorul poate fi realizat în laborator, de la etapa de proiect până la producţia finală a suprafeţelor de proiecţie sau a obiectelor. Cu ajutorul imprimantei 3D, pot fi create obiecte de înaltă rezoluţie precum elemente de recuzită, măști, cât și diverse machete sau prototipuri, folosind 12 tipuri de materiale, prin injectare, inclusiv cauciuc și substanţe transparente.
Dezvoltarea de proiecte în colaborare cu alte laboratoare din cadrul CINETic se bazează pe captarea digitală a unor elemente reale (clădiri, obiecte etc.) și integrarea lor în decoruri virtuale, după procesarea lor computerizată.
Laboratorul poate fi utilizat simultan de cel puţin 10 persoane.
Alături de tehnicile digitale, se folosesc în cadrul Laboratorului tehnici tradiţionale, un obiectiv permanent de cercetare fiind îmbinarea tehnicilor de creaţie.
DIRECŢII DE CERCETARE
- dezvoltarea unor medii imersive 3D și 2D, cu vizualizare directă sau bazate pe sisteme optice (de exemplu, ochelari de polarizare sau telefoane mobile)
- dezvoltarea de decoruri virtuale pe suprafeţe neconvenţionale
- interacţiunea om‑calculator, generând mișcarea unor obiecte reale și virtuale prin interacţiunea cu artiștii performeri
- dezvoltarea tehnicilor de artă grafică computerizată în diverse medii
- tehnologii de realitate augmentată
DOTĂRI ȘI ECHIPAMENTE
- Atelier de producţie decoruri (90 mp)
- Studio de grafică (100 mp)
- 10 computere Apple Mac Pro pentru generarea de decoruri virtuale
- Scanner 3D
- Imprimantă 3D
- CNC router (2×2.8 mp)
PROIECTE
În cadrul Laboratorului a fost realizate decorurile virtuale/interactive pentru:
- Pisica lui Schrodinger, spectacol în regia lui Alexandru Berceanu
- Contrapartida, spectacol în regia lui Cinty Ionescu
- Nor, instalație artistică de 3D printing, concept Marius Hodea
Alte proiecte ale Laboratorului
- Spatial Memories of Future Past, instalație interactivă în CAVE, concept Ciprian Făcăeru
- Self Patterns, aplicație coregrafică de realitate augmentată, dezvoltată în parteneriat de CINETic, NN Corsino (Franța) și Augmented Space Agency