MISIUNE
Laboratorul de animaţie digitală (LAD) generează și utilizează tehnici inovatoare, abordând animaţia nu doar din perspectiva clasică a filmului de animaţie, dar și al unor domenii și medii conexe.
Ca parte a strategiei sale pe termen lung, Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” a dezvoltat atât un program de masterat, cât și unul de licenţă în animaţie, fiind singura universitate din România acreditată în acest domeniu.
Laboratorul de animație digitală oferă spaţiu și expertiză în domeniu pentru toate programele de animaţie din cadrul UNATC.
Obiectivul Laboratorului este să contribuie direct la renașterea animaţiei românești, o industrie care s‑a deteriorat profund după 1989, datorită schimbărilor în sistemul de producţie și al trecerii de la tehnicile analogice la cele digitale.
În cadrul Laboratorului, se pot desfășura experimente, proiecte inovatoare în animaţie sau cercetare interdisciplinară.
Laboratorul de animaţie digitală dezvoltă subiecte de cercetare împreună cu Laboratorul de dezvoltare cognitivă și psihologie aplicată prin experienţe imersive din cadrul CINETic, în special în domeniul dezvoltării unor noi abordări didactice.
PROIECTE
- În fiecare an, Laboratorul de animaţie digitală găzduiește un atelier intensiv de animaţie intitulat Animation Worksheep organizat în parteneriat cu Asociația Estenest. Unul dintre proiectele în curs ale Laboratorului, prin intermediul Worksheep, este miniseria web în 12 episoade de animație pixel intitulată 10707 Prunariu Series, dedicată astronautului român Dumitru-Dorin Prunariu.
- București ReAnimat/ ReAnimating Bucharest – un proiect care îşi propune să atragă atenţia asupra lucrărilor de artă murală din București (denumite impropriu Graffiti). Proiectul include o documentare cinematografică a fenomenului, echipa fiind ghidată chiar de unul dintre cei mai activi artiști urbani, Pisica Pătrată, dar și un research constant și consistent asupra lucrărilor care apar pe pereții Bucureștiului. Totodată ne propunem să animăm cu ajutorul worksheeperilor (tinerii artiști care fac parte din Animation Worksheep, platforma educațională a festivalului Animest) și al studenților la secția de animație a UNATC și să facem o sesiune de project mapping pe fiecare dintre lucrările importante din oraș cu ajutorul prietenilor de la Les Ateliers Nomad. Scopul nostru extins este acela de a încerca să punem bazele unei adevărate mitologii urbane a Bucureștiului, care are, în accepțiunea noastră, la fel de multe resurse vizuale, conceptuale și socio-culturale pentru acest demers ca oricare alt oraș mare al lumii. Și probabil un strop de energie în plus.
DOTĂRI ȘI ECHIPAMENTE
- Studio de animaţie (spaţiu de producţie pentru motion capture și stop motion)
- Studio de grafică pe calculator
- Animoko
- Motion control pentru animaţie stop frame
- Scanner 3D
- 8 unităţi MacPro cu tablete grafice
- 5 camere Canon DSLR, inclusiv cu lentile de cinema