Investiţii pentru viitorul dumneavoastră
Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice"
Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative – CINETic
Proiect cofinaţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională

Conferințele CINETic – Conștiinciozitate 101

Conferințele CINETic

Conștiinciozitate 101

Conferință susținută de Dr. Marius M. Stanciu, Facultatea de Psihologie, Universitatea Bucureşti

29 septembrie 2019 | 11:00 | CINETic – Sala multifuncțională

Ce ne garantează succesul în viață ? Cel puțin 10.000 de ore de muncă asiduă (Gladwell, 2008) ? Norocul și oportunitățile sociale (Frank, 2016; Mauboussin, 2012; Taleb, 2010) ? Providența divină ? A ajuns Bill Gates miliardar datorită inteligenței și perseverenței sale, datorită norocului, datorită faptului că mama sa, Mary Gates, era parte din corpul director al IBM sau…toate variabilele de mai sus ? Am ajuns, oare, în punctul în care poveștile de succes sunt spuse doar de cei care au câștigat toate loteriile relevante ale vieții sau pasiunea și perseverența încă mai au greutate ?

Din nefericire, ultimul deceniu ne-a pus în față o serie de cercetări empirice elaborate care ne arată că: (1) jumătate din varianța veniturilor avute de o persoană este explicată de țara sa de reședință (Milanovic, 2016); (2) statutul socio-economic al părințiilor este cel puțin la fel de relevant ca inteligența în determinarea succesului în viață (Papageorge & Thom, 2018); și (3) este statistic improbabil ca cei mai de succes indivizi să fie, de asemenea, și cei mai înzestrați genetic sau talentați într-un anumit domeniu (Pluchino, Biondo & Rapisarda, 2018). Poate că toate aceste studii exprimă ce ne stătea pe buze tuturor dar ne era teamă să o spunem cu voce tare: norocul contează !

Totuși, după cum o arată și numeroase studii realizate în ultimele două decenii (e.g. Judge, 1999; Roberts et al. 2009; Salgado, 1997; Schimdt & Hunter, 2004), cel puțin un factor de personalitate de ordin superior corelează cu succesul profesional, satisfacția în cuplu și speranța de viață. Acel factor poartă numele de Conștiinciozitate și reprezintă poate singura contragreutate a ghinionului pe care o avem.

Personalitatea noastră, bineînțeles, are un coeficient înalt de eritabilitate (Jang et al., 1996). Conștiinciozitatea, însă, este una din dimensiunile cele mai puțin influențate de gene. Vrei să afli cât de mult putem lucra activ la modificarea acestui factor sau ce putem face dacă avem o mână proastă la “pokerul” genetic, istoric, socio-econimic și cultural ? Vino duminică, pe 29 septembrie, ora 11:00 la CINETIC și află toate aceste lucruri de la Dr. Marius M. Stanciu.

P.S: Inițiala M. a conferențiarului nu vine de la vreun prenume real, dar studiile arată că aceasta influențează pozitiv percepția publicului atunci când vine vorba de aprecierea calității academice a unei prezentări (van Tilburg & Igou, 2014). Măcar suntem sinceri.


Marius M. Stanciu este doctor în psihologie, psiholog clinician, psihoterapeut cu drept de liberă practică și cadru didactic asociat al Universităţii din Bucureşti. A absolvit în calitate de şef de promoţie atât Facultatea de Psihologie și Științele Educației (licențiat cu 10), cât și Facultatea de Ştiinţe Politice în cadrul aceleiași universități, având de asemenea trei titluri de master în domenii diverse precum politologia, diplomaţia şi psihoterapia cognitiv-comportamentală. În anul 2013 a primit Premiul Excelenţei în cadrul Galei Performanţei. Preocupările sale curente gravitează în jurul popularizării unei conceptualizări continue a patologiilor psihice și susținerea practicii bazate pe dovezi în planul serviciilor dedicate sănătății mintale.


Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. Pentru înscrieri, vă rugăm să completați acest FORMULAR

Comentariile sunt închise.

Top