Investiţii pentru viitorul dumneavoastră
Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice"
Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative – CINETic
Proiect cofinaţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională

Government of Children / Guvernul Copiilor – primul documentar 3D românesc

„Guvernul Copiilor 3D”, primul documentar 3D românesc, regizat de Ioana Mischie, va fi lansat în cinematografele din România din 1 iunie 2019

De Ziua Internaţională a Copilului, „Guvernul Copiilor 3D” va fi lansat în premieră naţională. Proiectul reuneşte 100 de copii români care au fost invitaţi să îşi imagineze cum ar arăta ţara noastră în următorii 100 de ani, dacă ar fi chiar ei parte dintr-un Guvern al viitorului. Filmul va putea fi urmărit în cinematografele 3D şi 2D din întreaga ţară.

În contextul în care ţara noastră a sărbătorit centenarul, copiii cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ani au încercat să descrie România următorilor 100 de ani, cu toate dimensiunile ei: educaţionale, economice, arhitecturale, sociale, tehnologice, civice, spirituale, constituţionale, ori societale. Cum percep copiii problemele lumii de astăzi? Cum ar imagina ei alternative sau soluţii? Cum ar putea fi arhivate, ascultate şi, poate, implementate opiniile lor la nivelul societăţii? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pentru care găsim un răspuns în cadrul documentarului. Potrivit copiilor, unele dintre cele mai mari defecte ale societăţilor de astăzi sunt poluarea, defrişarea pădurilor, depresia, războaiele, dar şi obsesia adulţilor de a face bani. Protagoniştii vin cu soluţii urgente, dar şi cu viziuni creative care ar putea fi o reală sursă de inspiraţie pentru decidenţii şi adulţii din zilele noastre.

Tehnica de filmare stereoscopică – un element de pionierat naţional

„Guvernul Copiilor 3D” este un proiect unic în România, atât ca experiment de imaginaţie civică, cât şi ca abordare cinematografică inovatoare, devenind primul documentar stereoscopic românescAceastă tehnologie este una aparte, întrucât s-a folosit pentru prima dată în lume rig-ul Alpha 3D Rig pentru un lung-metraj dezvoltat de către stereographerul şi directorul de imagine 3D Zsolt Magyari: “Alpha 3D Rig este un rig foarte compact, precis şi egonomic care face posibiă şi filmarea din mână în 3D, fiind   echipat cu oglindă semitransparentă unică în lume, care a fost creată de către Stereographer din Budapesta în colaborare cu cercetătorii Institutului Central de Fizică a Academiei Maghiare de Ştiintă.” Echipamentul tehnologic complementar rig-ului a fost facilitat de către CINETic, centrul de cercetare al UNATC axat pe noi tehnologii. La nivel global, Guvernul copiilor 3D se alătură unor documentare 3D precum Pina (Wim Wenders, 2011) sau Cathedrals of Culture (Wim Wenders, Robert Redford & co).

“Am folosit tehnica de filmare 3D în premieră în ţara noastră pentru a surprinde portretul fiecărui copil cât mai expresiv cu putinţă. Primul moment care ne-a inspirat să gândim filmul 3D a fost o vizită la un muzeu din Washington DC, în care majoritatea statuilor expuse portretizau adulţii vizionari din istoria umanităţii. Atunci ne-am întrebat – de ce nu am recunoaşte, oare, şi meritul unui copil vizionar? Tehnologia 3D se foloseşte, de cele mai multe ori, în filme de acţiune, însă provocarea pentru noi a fost să o folosim în aşa fel încât să  redea umanul, cât mai autentic.”, a declarat regizoarea Ioana Mischie.

Despre primul documentar 3D românesc:

Guvernul Copiilor 3D” face parte dintr-un univers transmedia inedit (film 3D, website participativ, VR), gândit pe termen lung.  Filmul se adresează nu doar copiilor şi adulţilor, ci şi instituţiilor educaţionale şi civice din România: “Guvernul Copiilor este mult mai mult decât un proiect cinematografic inovator, este un demers educaţional, social, civic, filosofic, vizionar. Cred că este vital să încurajăm copiii să îşi construiască lumea în care vor locui. Când eram copil, mi-am imaginat guvernul ca un spaţiu liber în care oameni de toate vârstele, genurile şi profesiile îşi pot exprima o opinie şi se pot ajuta reciproc pentru a o pune în practică.  În timp, am conştientizat că societatea are cu totul alte configuraţii, care ne pot aliena. Copiii nu au drept de vot în societatea de astăzi, însă dacă viziunea lor ar fi ascultată şi luată în serios măcar uneori, ar putea avea un impact constructiv în comunitatea din care fac parte şi în societate, pe termen scurt, mediu şi lung”, a adăugat Ioana Mischie, regizor.

Producţia valorifică din plin umorul vizual şi sonor şi se axează pe o formă de joie-de-vivre molipsitoare, însă şi pe viziuni care ne pot pune serios pe gânduri. Abordarea vizuală a filmului, axată pe cromatici-statement, a fost personalizată în funcţie de preferinţele copiilor – fiecare fundal cromatic reprezentând o culoare preferată de protagonist. Totodată, o parte dintre elementele vizuale au fost alcătuite în colaborare cu protagoniştii, ori folosind obiecte aduse de ei.

Despre realizarea documentarului 3D „Guvernul copiilor”

Government of Children / Guvernul Copiilor este unul dintre cele mai ambiţioase filme independente, parte dintr-o franciză transmedia. Conceptul a fost iniţiat de Ioana Mischie în cadrul bursei Fulbright oferită de University of Southern California – School of Cinematic Arts în Los Angeles, California şi dezvoltat ca proiect doctoral în România, în colaborare cu UNATC-CINETic, avându-i ca producători pe Studioset şi Storyscapes. Proiectul a fost evaluat de publicaţii de prestigiu precum The Hollywood Reporter drept o formă de pionierat transmedia.

Proiectul este relevant nu doar la nivel naţional, ci şi la nivel global. Pe termen lung, proiectul poate fi extins atât temporal (urmărind copiii an de an şi modul în care fiecare abordare a lor evoluează în timp), cât şi spaţial (extinzând proiectul în numeroase alte ţări pentru a compara viziunile copiilor în funcţie de contextul din care provin) sau tehnologic (utilizând platforme tehnologice multiple pentru a reda aceste viziuni într-o manieră interactivă).

Echipa proiectului Guvernul Copiilor 3D

Copiii protagonişti provin predominant din Bucureşti şi din împrejurimile Capitalei, urmând ca pentru segmentele viitoare ale proiectului să poată participa copii din întreaga ţară. Echipa proiectului reuneşte tineri cineaşti multi-premiaţi. Ioana Mischie este scenaristă şi regizoare de origine română, a semnat până în prezent filme, webseries, proiecte transmedia şi proiecte VR selectate la peste 70 de festivaluri din întreaga lume. Filmul îi aduce împreună pe directorul de imagine 3D – Zsolt Magyari, directorul de imagine 2D Radu Voinea, set design-ul şi costume design-ul sunt semnate de Retro Future (Anca Miron, Sonia Constantinescu), sound design-ul şi muzica au fost realizate de Cristi Vieriu, în timp ce sound mix-ul şi muzica intro de Mihai Gheorghiu, montajul a fost realizat de Mălin Stana şi Delia Oniga, DIT-ul a fost facilitat de Alexandru Platon.

Producţia filmului a fost asigurată Studioset, unul dintre cele mai mari studio-uri de producţie şi post-producţie din Bucureşti, axat pe branded content/film/VR şi de Storyscapes – o asociaţie axată pe crearea de universuri transmedia. Filmul este produs de Sorin Baican şi Dan Mateescu (producători naţionali), cu aportul Ioanei Ţurcan (producător creativ) şi al Ioana Mischie (producător transmedia global), iar coordonarea de distribuţie este realizată de Ana Maria Pîrvan. Proiectul a fost realizat cu sprijin tehnologic UNATC-CINETic. Printre parteneri se numără asociaţii precum Outer şi şcoli bucureştene. Distribuţia este realizată de Studioset şi Cinema Infinit, cu sprijin oferit din partea Centrului Naţional al Cinematografiei şi Uniunea Cineaştilor din România.

Distribuitorul va organiza o caravană naţională de promovare a Government of Children, cu participarea realizatorilor şi o serie de dezbateri pe tema imaginaţiei civice în România. Filmul va fi difuzat 3D şi 2D în oraşe precum: Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj, Constanţa, Târgu-Jiu, Craiova, Piteşti, Ploieşti, Braşov, Arad, Bistriţa, Botoşani, Gura Humorului, Reşiţa, Oraviţa, Petroşani. Pentru spectatorii filmului din primul week-end (31 mai – 2 iunie) vor exista numeroase concursuri, tombole şi bonusuri inedite.

Urmăreşte parcursul proiectului “Guvernul Copiilor 3D”

Teaser-ul oficial poate fi urmărit aici. Cei care îndrăgesc proiectul îl pot urmări pe FacebookInstagram sau pe Website-ul interactiv. Totodată, copiii din întreaga ţară pot participa pe platforma web a proiectului şi pot contribui în timp real cu viziunile lor.

Comentariile sunt închise.

Top