Investiţii pentru viitorul dumneavoastră
Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice"
Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative – CINETic
Proiect cofinaţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională

Open Access | Prezentare publică interactivă #Lab1

Open Access | Prezentare publică interactivă #Lab1

11-18 mai 2019 | Atelier de prototipaj CINETic – Sala Multifuncțională

17 mai 2019 | Prezentare publică interactivă | CINETic – Sala Multifuncțională

(storytelling) {transmedia} [open access]

Deși există de zeci de ani răspândită sub diverse forme, transmedia este un termen inventat în 2003 de Henry Jenkins, specialist în media, pop-cultură și cultură participativă, ca să definească o poveste hiperlinkuită, desfășurată în medii diferite.
De exemplu: o carte, un spectacol, Twitter și un joc video.
Poveștile își au propria autonomie în fiecare dintre medii, iar „spectatorul“ transmedia își face propriul traseu, alege singur de unde își începe experiența, cum o continuă și când o încheie.

Între 11 și 18 mai, opt artiști europeni din artele spectacolului participă la primul laborator de prototipaj transmedia, „Transmedia storytelling, o narațiune non-liniară și interactivă”, parte a proiectului european Open Access – experimenting with transmedia and performing arts.

Dacă ești un spectator curios și deschis la experiențe noi, vrei să interacționezi cu rezultatele laboratorului și ești dorinic să oferi feedback artiștilor, atunci te așteptăm în data de 17 mai, ora 18:00, la CINETic, pentru a testa împreună rezultatele laboratorului.


Experimenting with transmedia

Open Access este un proiect internațional transdisciplinar, susținut de programul Creative Europe, care abordează artele performative și creația transmedia într-o serie de ateliere, laboratoare, rezidențe, conferințe, documentare, etc.

În perioada 11-18 mai 2019, ColectivA și CINETIc, organizează la București Laboratorul de prototipaj 1, cu tema „Transmedia storytelling-ul, o narațiune non-liniară și interactivă”.

Alegerea tematicii decurge dintr-o reflecție asupra chestiunii de reînnoire a expresiilor artistice contemporane. Formele dramaturgice clasice și tradiționale domină în România la ora actuală. Prin acest laborator, vom putea, de asemenea, să punem sub semnul întrebării aceste forme și să contribuim la apariția recentă în România a dramaturgiilor inedite care iau naștere din pasiunea pentru teatrul documentar (sau abordarea documentară).

Ce poveste să relatăm? Și cum să relatăm o poveste augmentată, desfășurată în timp și deopotrivă situată și dispersată în spațiul geografic (spațiul european), prin intermediul mai multor discipline și media și/sau platforme digitale? Iată câteva dintre întrebările pe care le vom explora la acest laborator. În același timp, vom proceda în așa fel încât să le permitem participanților să-și facă o primă idee despre povestea pe care doresc să o relateze, despre anumite personaje-cheie și despre o primă formă a structurii narative și a universului pe care l-ar putea dezvolta. Pe de altă parte, narațiunea transmedia prezintă anumite trăsături precum posibilitatea serializării (decuparea poveștii ca într-un serial televizat), narațiunea deschisă în care publicul participă la evoluția poveștii, cu posibilitatea de a utiliza o altă media sau un alt canal (de exemplu, trecerea de la scenă la scris sau la desen prin realizarea unei benzi desenate), noțiunea de „extragere și de imersare”, pentru a numi doar câteva. Spre deosebire de o narațiune liniară pe un singur suport, vom ridica aici problema convergenței spațiilor narative și cum să le coagulăm printr-un fir narativ sau conceptual și printr-un ansamblu de relații manifeste sau secrete de care publicul se poate folosi.

Participanți: 8 artiști, 2 mentori transmedia, 1 mentor model colaborativ, parteneri asociați (cercetători, profesioniști, studenți, artiști), public larg și public specializat, comitet de pilotaj (7 persoane), realizare web-doc/mooc (6 persoane).


„Transmedia storytelling, o narațiune non-liniară și interactivă” #Lab1 face parte din proiectul european Open Access, o colaborare între Asociația Colectiv A din Cluj și MA AVEC GRANIT, Belfort/Montbéliard [Franța], DUPLACENA, Lisabona [Portugalia], NATIONAL THEATRE WALES, Cardiff [UK], proiect co-finanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene.


Laboratorul face parte din programul Sezonului România-Franța.


Evenimentul face parte din programul Open Space. Open mind – practici artistice inovative pentru un public nou.
Program cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Comentariile sunt închise.

Top