Investiţii pentru viitorul dumneavoastră
Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice"
Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative – CINETic
Proiect cofinaţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională

CINETic în Sezonul România-Franța

CINETic în Sezonul România-Franța

1 decembrie 2018-14 iulie 2019 | FRANȚA & ROMÂNIA

În cadrul Sezonului Romania-Franta 2019 CINETic participă cu 6 proiecte încrucișate distincte, atât în Franța, cât și în România:


Festivalul Luminilor, Lyon (FRANȚA) – participarea CINETic și a masteranzilor ITPMA

6-9 decembrie 2018

Atelier de Stop Motion, Nantes (FRANȚA) atelier susținut de cercetători ai Laboratorului de animație digitală din cadrul CINETic cu participanți francezi 

1-4 aprilie 2019

Creative Romania @ Mirage Festival Lyon (FRANȚA) – participarea CINETic și a masteranzilor ITPMA

2-6 aprilie 2019

Lansarea aplicației AR Self Patterns, Teatrul Odeon – prima aplicație coregrafică de realitate augmentată din lume

20 aprilie 2019

Urban Delta Scapes, CINETic – performance multimedia: animație, muzică live, sonificare interactivă prin dans

2 iunie 2019

Festivalul Technomagique, CINETic – workshopuri și instalații de artă digitală

19-23 iunie 2019 

PROJET LUMIERE – ETUDIANTS FRANCO-GERMANO-ROUMAINS 

6-9 decembrie 2018 | Fête des lumières Lyon, FRANȚA

PARTENER: Platforme De La Jeune Creation Franco-Allemande

Festivalul Luminii din Lyon este unul din evenimentele cele mai ample care au ca temă interpretarea artistică a luminii. Instalațiile temporare cu lumină metamorfozează orașul pentru 4 nopți ca dezvoltare contemporană a unei tradiții populare începute în 1852, când locuitorii orașului și-au decorat ferestrele cu lumînări aprinse, ca semn de solidaritate după o perioadă de tensiuni sociale și inundații puternice.
Anul acesta festivalul a avut loc între 6 și 9 decembrie și a fost animat de peste 40 de instalații: video-mapping, spectacole cu lumini sau lasere, instalații interactive, iluminat architectural și decorativ, instalatii sculpturale cu lumină.

Participarea română la Fête des Lumières este parte din agenda culturala a Sezonului Romania-Franta 2019, și a fost realizată în parteneriat cu Asociația Plateforme de la jeune création franco-allemande. CINETic a fost invitat sa participe alaturi de Universitatea de Științe Aplicate – HTWK Leipzig și de Université Lyon 3 la realizarea instalațiilor ce au ocupat Parcul André Malraux.

Masteranzi de la cele trei facultati au lucrat în echipe mixte, timp de o lună și jumatate pentru conceperea și producția a patru instalații interactive. Echipa romană a fost formată din coodonatorul și masteranzii programului Interactive Technology for Performing and Media Arts: cercetător dr. Grigore Burloiu și studenții Octavian AlbuBogdan CeanguDorin CucivovMaria NastaseAlina Rizescu.

Mixul creativ care a generat proiectele s-a bazat pe know-how-ul în interactivitate al românilor, aportul în tehnica de iluminat al francezilor și skill-urile de construcție ale studentilor arhitecți din Germania.


MOTION DESIGN – FROM SOUND INTERACTION TO ANIMATION 

aprilie 2019 | Nantes, FRANȚA

mai 2019 | București, ROMÂNIA

PARTENER: Stereolux

Atelier de Stop Motion – The French-Romanian Worksheep Session 
1-4 aprilie 2019, Nantes
Cu ajutorul materialelor tradiționale folosite pentru stop motion (lut, hârtie), participanții au creat o serie de animații scurte experimentale și au explorat într-un mod creativ relația organică dintre cele două culturi – franceză și română, pornind de la celebra melodie a lui Joe Dassin, „Et si tu n’existais pas” și cover-ul românesc al lui Cornel Constantiniu, „Daca n-ai fi existat”. Atelierul a fost susținut de experți români în animație și stop motion din cadrul CINETic, respectiv Worksheep (Vlad Ilicevici, Ion Aramă și Dan Panaitescu), cu participanți francezi din Nantes.

Atelier de analiză a mișcării în muzică și dans
15-18 aprilie 2019, Nantes
Atelierul a reunit un grup internațional de 14 cercetători și artiști (printre care Frédéric Bevilacqua / IRCAM, Jan Schacher / ZHdK și Jules Françoise / CNRS) care lucrează cu analiza mișcării în domeniul dansului și al muzicii. Atelierul a explorat diferitele ipostaze ale corpului augmentat prin tehnologie, angajat deopotrivă în procesul de creație artistică. Fiecare dintre cele 3 zile a fost împărțită într-o parte practică, unde s-au experimentat în comun scheme de mișcare, ascultare și interacțiune mișcare-sunet, și o parte teoretică, în care s-au discutat concepte și tehnologii specifice domeniului. Obiectivul acestei întâlniri de lucru, a treia din seria de meeting-uri movA, a fost de a consolida relațiile de colaborare ale colectivului interdisciplinar, cu o aplecare îndeosebi către noțiuni de notare/ documentare/ transmisie specifice domeniului. Invitat la această ediție, cercetătorul Grigore Burloiu / CINETic a prezentat activități relevante din cadrul centrului și a colaborat la materiale și tehnici care vor fi folosite în atelierul interdisciplinar URBAN DELTA SCAPES ce va avea loc la CINETic în intervalul 25 mai-2 iunie 2019.

Animation Worksheep Special Session – URBAN DELTA SCAPES
25 mai-2 iunie 2019, București
Animation Worksheep Special Session va avea loc la CINETic și va finaliza proiectul colaborativ dintre Stereolux și CINETic, sub forma unui atelier interdiciplinar al cărui rezultat va fi un performance la intersecția artei cu tehnologia, cu segmente coregrafice digital-interactive în care dansatorii vor interacționa live, atât cu elementele vizuale, cât și cu cele sonore.

URBAN DELTA SCAPES este un performance multimedia în care sunetele și imaginile din Delta Văcărești interacționează cu muzica live, vizualuri animate și cu mișcări și gesturi coregrafiate. Delta Văcărești înseamnă pentru noi, colectivul creativ UDS o victorie foarte clară a naturii asupra orașului.  Parcul Natural Văcărești s-a format în aproximativ 30 de ani, în lipsa intervenției umane, chiar în interiorul Bucureștiului.

URBAN DELTA SCAPES Collective:

  • Interactive choreography/ movement vs sound: Anne Dubos, Grigore Burloiu, Frédéric Bevilacqua 
  • Performers: Andreea Belu, Alexandra Bălășoiu, Alina Tofan, Alexandra Marinițu
  • Animation and motion design: Dan Panaitescu, Vlad Ilicevici, Bertrand Signorelli, Harry Powell, Ion Aramă, Radu Pop, Alexandru Minciună, Cristiana Călin, Ioana Trușcă, Georgiana Dibu, Dez, Anda Pușcaș, Vadim Ciocăzan, Diana Necșulescu, Ana Dobrescu
  • Video crew: Vlad Ilicevici, Gabriel Copoeru
  • Music: Vlad Ilicevici, Radu Pop
  • Partners: Worksheep, CINETic, Stereolux (France)

CREATIVE ROMANIA @ Mirage Festival Lyon

2-6 aprilie 2019 | Lyon, FRANȚA

PARTENER: Mirage Festival Lyon

În perioada 2-6 aprilie 2019, CINETic a fost invitat să participe la Festivalul Mirage de la Lyon, sub umbrela programului Creative Romania din cadrul Sezonului Franța-România.

CINETic a fost prezent în cadrul Festivalului Mirage cu următoarele creații de artă digitală:

VIDEO: Retour en images sur Mirage Festival, le festival des arts, de l’innovation et du numérique, à Lyon.


SELF PATTERNS – Lansarea aplicației de realitate augmentată

20 aprilie 2019 | Teatrul Odeon, București

PARTENERI: n+n corsinoAugmented Space Agency

SELF PATTERNS este singura aplicație de realitate augmentată cu conținut coregrafic din lume și a fost dezvoltată în parteneriat româno-francez, de n+n corsinoAugmented Space Agency și CINETic, în cadrul Sezonului România-Franța.

Aplicația permite utilizatorilor să mapeze secvențele coregrafice în diferite contexte arhitecturale, istorice sau identitare, folosind arta și tehnologia pentru a redescoperi și reinterpreta aceste spații. Fiecare secvență coregrafică are un design specific, iar împreună acestea spun o poveste determinată de mișcare și spațiu. 

Pe data de 20 aprilie 2019, la Teatrul Odeon, aplicația SELF PATTERNS a fost lansată în cadrul deschiderii oficiale a Sezonului România-Franța, în prezența comisarilor Sezonului – Andrei Țărnea și Jean Jaques Garnier, a oficialităților române și franceze și a publicului larg.

SELF PATTERNS – colectiv creativ
concept și coregrafie: Nicole Corsino, Norbert Corsino
dans: Ioana Marchidan, Arcadia Rusu
design scenografic 2D ȘI 3D: Patrick Zanoli
design aplicație AR: Ciprian Făcăeru
dezvoltare aplicație AR: Dan Făcăeru
dezvoltare Android și iOS: Sabin Șerban
creare de clone: Anaël Seghezzi
texte: Claudine Galea
muzică originală: Jacques Diennet
relații publice / presă: Florent Magnani
producție: Aurélie Corsino
coordonator CINETic: Alexandru Berceanu
relații publice / presă CINETic: Elena Belciu

PLAY STORE APP STORE

DESCARCĂ APLICAȚIA GRATUIT

FESTIVALUL TEHNOMAGIQUE

19-23 iunie 2019 | CINETic

PARTENERI: Mirage Festival Lyon , Modulab

Festivalul Technomagique s-a desfășurat la CINETic în luna iunie și a inclus o serie de workshopuri și instalații de artă digitală:

HUMAN STORIES
Workshop și Instalație de artă digitală | 19 – 21 iunie 2019
Martial GEOFFRE-ROULAND (Lyon, FRANȚA), absolvent al ELISAVA Barcelona Superior School of Design & Engineering, va susține la CINETic un atelier de artă digitală pornind de la instalația sa, HUMAN STORIES, ce va fi expusă în spațiul de intrare al centrului CINETic, instalație ce exploatează peste 30.000 de fluxuri video în timp real, cu ajutorul unui robot care caută în mod constant prezența umană, folosind inteligența artificială.

În cadrul workshopului, Martial Geoffre-Rouland va arăta participanților cum să dezvolte o instalație de artă bazată pe sisteme de codare și inteligență artificială care recunosc prezența umană.

EXOVISIONS
Instalație de realitate augmentată | 20-22 iunie 2019
Justine EMARD (Paris, FRANȚA) explorează felul în care viețile noastre interacționează cu noile tehnologii, combinând medii digitale diferite, de la fotografie, la video, realitate virtuală, realitate augmentată sau inteligență artificială.

Instalația sa de realitate augmentată, EXOVISIONS cuprinde minerale, lemn pietrificat și argilă pietrificată, ce prind viață prin intermediul unei eplicații de realitate augmentată numită Exovision (descărcabilă gratuit atât pentru dispozitive iOS, cât și Android).

Pentru această instalație, Justine Emard a colaborat cu compozitorul japonez Marihiko Hara transformând aceste obiecte naturale într-un spațiu de proiecție și imaginație.

AUGMENTA
Workshop și Instalație de artă digitală | 22-23 iunie 2019
Clement RINAULT și Remi CAMBUZAT (FRANȚA), membri ai studioului THEORIZ din Lyon, vor susține la CINETic un workshop bazat pe sistemul Augmenta – tehnologie de urmărire fără senzori pentru aplicații creative. Persoanele și obiectele pot fi urmărite fără a se limita numărul de persoane sau dimensiunea zonei.

Datele de urmărire sunt furnizate de rețeaua de camere 3D prin protocoale deschise compatibile cu cele mai creative programe software. Rezultatul workshopului va fi prezentat publicului pe 23 iunie 2019, la CINETic.

THÉORIZ este un studio multipremiat, care adună la un loc ingineri profesioniști, artiști vizuali, developeri creativi, care combină cercetarea artistică și științifică pentru a crea experiențe imersive.

Comentariile sunt închise.

Top